ICTY

Bivši časnik bosanskih Srba optužen za ratne zločine

Autor: Hina

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u četvrtak optužnicu protiv bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Mileta Ujića kojega tereti za ratne zločine počinjene na području istočne Bosne 1992. i 1993. godine.

Ujić (69) je tijekom rata bio zamjenik zapovjednika tzv. Rogatičke brigade vojske bosanskih Srba koja je izravno sudjelovala u kampanji masovnog progona nesrpskog stanovništva iz istočne Bosne.

Pripadnici te postrojbe pod Ujićevim su zapovjedništvom napali i selo Kozadre nastanjeno Bošnjacima.

Selo je najprije napadnuto topništvom pri čemu je ranjeno najmanje dvadeset stanovnika među kojima je bilo i žena i djece a potom je uslijedio pješački napad.

Tijekom osvajanja sela zarobljeno je osam muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su potom ubijeni. Sve kuće u selu su nakon pljačke spaljene.

Tijela ubijenih zarobljenika pronađena su tek nakon rata.

Iz tužiteljstva su najavili kako će Ujićevu odgovornost za ovaj zločin dokazati iskazima 60 neposrednih svjedoka i vještaka.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.