fbpx
Foto: Wochit/AFP

BiH KLJUČA! STIGLA DODIKOVA DEKLARACIJA, POČINJU PISATI SVOJE ZAKONE: ‘Žele spriječiti povezivanje RS-a i Srbije, da granica na Drini bude vječna!’

Autor: L.B.

Politička kriza u Bosni i Hercegovini ulazi u novu fazu, budući je u Skupštinu Republike Srpske i službeno stigla Deklaracija o ustavnim principima, zajedno s materijalima za posebnu sjednicu posvećenu nadležnosti RS-a.

Međutim, prava se bura očekuje tek krajem mjeseca, kada bi se sjednica trebala održati. U međuvremenu, kako su najavili, u sljedećih šest mjeseci će RS pisati svoje zakone o sigurnosti, vojsci, oporezivanju, sudu, tužiteljstvu, čime namjeravaju potvrditi nadležnosti RS-a, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Predlagači deklaracije su predsjednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, te klubovi poslanika koji čine vladajuću većinu.

U Deklaraciji se ističe da su svi zakoni visokog predstavnika – neustavni

Iz oporbe su poručili da vladajući blok “razvodnjava” priču o vraćanju nadležnosti. Predsjednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručio je da neće biti odlaganja sjednice o vraćanju nadležnosti i da oni koji tvrde suprotno žele politizirati situaciju.

Naime, u deklaraciji se navodi da skupština zadužuje Vladu RS da u koordinaciji s predsjednikom pripremi tekst Ustava RS, kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske. Novim Ustavom, između ostalog, Banjaluka bi trebala biti glavni grad, a Pale prijestolnica RS.

U dokumentu, napisanom na deset stranica i kroz 20 članaka, ističe se i da su svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik – neustavni.

Kada je riječ o oblastima obrane, poreza i pravosuđu BiH te prenesenim nadležnostima s RS na razinu BiH, u deklaraciji piše “sporazumima entiteta o obrani, o porezu na dodanu vrijednost i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, te nadležnosti nisu trajno prenesene na razinu BiH, jer im nisu prethodile izmjene i dopune Ustava BiH da bi se stvorila ustavna osnova”.

‘Žele spriječiti povezivanje RS-a sa Srbijom, žele da granica na Drini bude vječna’

Srbijanski profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić kaže da oporba nema snagu da poremeti, a kamoli zaustavi proces vraćanja nadležnosti RS. Kako upozorava, najveći trn u oku zapadu, posebno SAD-u, jest odvajanje vojske, jer je cilj – članstvo BiH u NATO i pritisak na Srbiju.
“Jedinstvo oporbe i vlasti koje je postignuto nakon Inzkovog zakona više ne postoji. Partije oporbe se polako izvlače iz ovog procesa, a razlog je, slučajno ili namjerno, otkrio američki dužnosnik Gabriel Escobar u svom izvještaju Kongresu. Tu je praktički rekao da je stavio pod kontrolu oporbu RS. Ukoliko bude glasala protiv ovoga, bit će jasno pod čijim je utjecajem. Amerikance ne zanimaju mnogo ove nadležnosti, osim vojske”, rekao je Perišić.

On smatra da će SAD ponuditi određene pogodnosti Banjaluci, kako bi odustala od vojske, a BiH krenula putem NATO-a.

“Time bi Srbiju stavili u vrlo nezgodan položaj i ona bi bila pod ogromnim pritiskom. Namjera je da se spriječi povezivanje RS i Srbije, da granica na Drini bude vječna. Međutim, kakvi god pritisci i ponude bile, nijedno rješenje ne može proći bez suglasnosti Srbije”, naglasio je.

‘Situacija u BiH nikad nije bila teža’

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je da situacija u BiH nikada nije bila teža te da se država može raspasti.
Inzko je rekao da se potpunosti slaže ds ocjenom sadašnjeg visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je u Vijeću sigurnosti UN-a upozorio da se BiH može raspasti.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.