Bevanda: Nadam se da Zvizdićevo pismo neće narušiti dobrosusjedske odnose BiH i RH | Dnevno.hr
commons.wikimedia.org

Bevanda: Nadam se da Zvizdićevo pismo neće narušiti dobrosusjedske odnose BiH i RH

Autor: Hina

Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Vijeća ministara BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je pismo hrvatskome premijeru Andreju Plenkoviću i dužnosnicima Europske unije u kojemu ih je izvijestio da  protivljenje izgradnji Pelješkoga mosta predstavlja tek osobni stav predsjedatelja državne Vlade te zemlje Denisa Zvizdića i njegove Stranke demokratske akcije, izražavajući očekivanje da takav potez neće narušiti odnose dviju zemalja.

 “Stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njegove stranke, odnosno Stranke demokratske akcije (SDA)”, naveo je Bevanda u pismu koje je u utorak dostavljeno medijima u BiH.
Pri tome je pojasnio kako Vijeće ministara nikada nije ispunilo zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.
“Bitno je istaknuti da je Vijeće ministara BiH na 108. sjednici održanoj 19.7.2017.godine jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i veza BiH Ismira Juske, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora”, navodi Bevanda u pismu predsjedniku Vlade RH koje je dostavljeno i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junkeru, povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku Corini Cretu, te voditelju Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarku.
Bevanda informira Plenkovića i kako predsjedatelj Vijeća ministara BiH prigodom slanja pisma nije konzultirao članove kolegija Vijeća ministara BiH zbog usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je za pismo koje je uputio prošloga tjedna zatražio potporu Vijeća ministara BiH.
“Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Vijeća ministara BiH”, dodaje Bevanda.
On dodaje kako bi po BiH mogle nastupiti štetne posljedice s obzirom na to da je pismo u jednom dijelu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.
“Nadam se da navedeno pismo, koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i naš put ka članstvu u Europskoj uniji”, napisao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u pismu premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću prošloga tjedna pismo u kojemu je istaknuo kako ni jedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo nužnu formalnu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta, a pri tom inzistira na tvrdnji kako je utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru nužan preduvjet da bi se takav projekt uopće realizirao.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.