BEOGRAD JE ZNAO ŠTO ĆE BITI! Nećete vjerovati koga KFOR krivi za jučerašnju dramu na Kosovu!

Autor: Dnevno

Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u srijedu da su vlasti Srbije bile “unaprijed obaviještene” o jučerašnjoj akciji kosovske policije i da “nije bilo iznenađenja”, jedino što su retorika i napuhavanje poslali krivu poruku, prenosi N1.

“Bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Svi su bili unaprijed obaviješteni o operacijama i nije bilo iznenađenja”, rekao je glasnogovornik KFOR-a, pukovnik Vichenco Grasso za beogradsku televiziju TV Prva.

Istaknuo je da je poslije jučerašnjih napetosti situacija na Kosovu u srijedu mirna, ali da je i u utorak “situacija bila pod kontrolom” i da je neprestano prate.

Na pitanje bi li u bilo kojoj situaciji KFOR jučer reagirao i zaštitio Srbe, Grasso nije izravno odgovorio, navodeći da je KFOR “treća linija odgovora”. “Radila je kosovska policija i završili su akciju tijekom dana bez velikih problema”, objasnio je Grasso, navodeći da je problema bilo samo u Zubinom Potoku, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na cesti.

“Ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenirati. Reagirat ćemo samo  ako je situacija izuzetno loša, ako prijeti miru i stabilnosti”, naglasio je pukovnik KFOR-a. Glasnogovornik međunarodnih mirovnih snaga ukazao je da situaciji na Kosovu najviše prijete političari i njihova retorika.

“U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje gotovo 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća prijetnja miru i stabilnosti je retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome sudjeluju”, naglasio je glasnogovornik KFOR-a.

Pojedini mediji u Beogradu u srijedu pišu kako je jučer na Kosovu situacija bila “na rubu oružanog sukoba”. “Udar na sjever Kosova”, “Pucali na Srbe, Vučić digao vojsku”, “MIG 29 otjerao Šiptare sa sjevera”, “Pucali na Srbe, tukli i starce”, samo su neke od naslovnica današnjih beogradskih dnevnih listova i tabloida. Iznimka je jedino liberalno-građanski list Danas čiji je naslov: “Beograd i Priština širili paniku”.
Kosovska policija izvela je u utorak operaciju na sjeveru Kosova u kojoj je uhićeno 19 policajaca, priopćio je Policijski inspektorat Kosova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je, na kraju sjednice Skupštine posvećene Kosovu, rekao da je uhićeno ukupno 28 osoba – 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

Akcija na sjeveru Kosova počela je u utorak rano ujutro, oko 6.15 sati, a u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za zračnu opasnost. Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, Vučić je zapovjedio je stavljanje svih postrojbi Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti.

Vučić je u utorak navečer zanijekao da je govorio o mogućnosti vojne intervencije kada je izjavio da će “naša vojska, ako dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života ljudi na sjeveru Kosova i Metohije, zaštititi naš narod”.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.