Photo: Profimedia

Austrijski ministar odrješito: Nećemo dopustiti promjenu granica BiH, tu nema pregovora!

Autor: Dnevno

Svima onima koji se zalažu za promjenu granica na Balkanu, austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg danas je iz Sarajeva poslao jasnu poruku kazavši kako se takvi “igraju, dodavši kako to ni Austrija, ali ni Europska unija neće dozvoliti.

Schallenberg je u službenom posjetu BiH nakon sastanka sa šeficom diplomacije Biserom Turković kazao novinarima da različiti fantomski non-paperi, kojima se sugeriraju neke nove granice u regiji, nikome ozbiljnome nisu prihvatljivi, a posebice ne kada dovode u pitanje cjelovitost BiH kao države.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora”, poručio je Schallenberg dodajući kako se svatko tko se ponaša drugačije igra vatrom. Stabilnost BiH, istaknuo je, ključna je za stabilnost cijele regije.

Kao i Dragan Čović i Schallenberg je pozvao da se ova neizborna godina u BiH iskoristi za provedbu reformi kako bi zemlja mogla napredovati prema putu u Europsku uniju.

“Kristalno je jasno da je budućnost regije u EU”, kazao je Schallenberg dodajući kako iz Beča prenosi jasnu poruku da Austrija ovaj dio Europe neće ostaviti na cjedilu.

Hrvatska je ranije u ime šest država Unije za tu raspravu podnijela svoj non-paper čiji je cilj potaknuti provedbu reformi i ubrzanje europskog puta BiH.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.