Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

AUSTRIJANCI ZABRANILI I HOS: ‘Taj grb ne smije na Bleiburg’

Autor: dnevno.hr

Austrijske vlasti od ove godine unijeli su novu zabranu povodom obilježavanja bleiburške tragedije. Tako će biti zabranjen pristup svima koji budu nosili obilježja HOS-a, kao i slogan “Za dom spremni”. Vijest je za Jutarnji list potvrdio čelnik Počasnog bleiburškog voda Bože Vukušić.

“Nitko tko bude imao HOS-ova obilježja neće moći prisustvovati središnjoj komemoraciji, odnosno svetoj misi. To je bio zahtjev austrijskog redarstva i mjesnog biskupa u Klagenfurtu Aloisa Schwarza, koji izdaje dozvolu za održavanje same komemoracije. To je bio njihov uvjet za održavanje komemoracije i mi smo odlučili na takav zahtjev pristati”, kazao je Vukušić koji je dodao i kako je s austrijskim biskupom sve dogovorio prije dva mjeseca.

Biskupu su smetali ispadi i mali incidenti, zbog čega je Vukušić ove godine uklonio šatore i zabranio točenje alkohola. Drugi biskupov oštar prigovor bio je vezan za obilježja vezanih za vojske Sila osovine i onih NDH, kao i nošenje neprihvatljivih transparenata i zastava.

“Zato je dogovoreno da će biti dopušteno nositi samo crkvene, odnosno hrvatske i austrijske nacionalne zastave, a sve ostale bit će strogo zabranjene. Te uvjete mi smo prihvatili ne samo zato što je to u skladu s austrijskim zakonima i crkvenim propisima, već i zato što je to u interesu digniteta održavanja središnje komemoracije žrtvama bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda”, dodao je Vukušić.

PBV kupio zemljište na Bleiburgu

Počasni bleiburški vod trenutno u svom posjedu ima oko 30 tisuća četvornih metara na Bleiburškom polju. Prva kupovina tog zemljišta ostvarena je 1965. godine, kada je novcem hrvatskih iseljenika kupljeno 2 tisuće metara četvornih zemljišta. Druga kupovina zbila se 2004. godine kada je donacijom Vlade RH kupljeno dodatnih 14 tisuća metara kvadratnih, a od viška prikupljenog novca za obnovu i dogradnju spomenika 2006. i 2007. kupljeno je dodatnih 5 tisuća četvornih metara.

Uslijedila je nova donacija Vlade pa je 2007. i 2008. kupljeno još oko 8,5 tisuća četvornih metara.




Tijek komemoracije

Obilježavanje 73. godišnjice bleiburške tragedije počet će u subotu u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega će krenuti procesija prema Bleiburškom polju. Od 12 sati na redu je misa koju će voditi zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić. Nakon toga bit će molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti koju će predvoditi Idriz ef. Bešlić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gunja.

Nakon toga održat će se govor u ime pokrovitelja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, nakon čega će se polagati vijenci. Završnu riječ imat će glasnogovornik PBV-a, velečasni Ante Kutleša.




Podsjetimo, Austrijanci su za ovogodišnju komemoraciju pripremili dosad najstrože mjere osiguranja. Snimat će se cijelo područje, te će nakon detaljne video analize odlučiti je li bilo prekršitelja zakona. Bit će zabranjena svaka vrsta trgovine, isticanje transparenata s političkim porukama, nošenje odora i obilježja vojski Sila osovine i njenih saveznika, narušavanje javnog reda i mira galamom i neprimjerenim pjesmama.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.