Amerikanci imaju tajni plan za Balkan: moguće su velika Albanija i velika Srbija, ali kako?

Autor: Dnevno, B.V.

Steven Meyer, bivši drugi čovjek CIA-e za područje Balkana, specijaliziran za europsku i rusku politiku, s vremena na vrijeme, šokira svojim neobičnim izjavama. Bivši američki obavještajac danas predaje na Visokoj školi za nacionalnu sigurnost Daniel Morgan u Washingtonu, a u javnosti je ostao upamćen, kad je podignuo “buru” nazvavši BiH “fikcijom” i “državom na papiru”.

Za Meyera, granice balkanskih zemalja, koje, iako su nastale u krvavom ratu devedesetih, nisu ništa sveto i kao takve, podložne su prekrojavanju. U svojem razgovoru za srpski je Telegraf iznio plan za Balkan, koji uključuje hrvatsko posredovanje između sukobljene Srbije i Albanije. Prema Meyeru, moguća su i velika Albanija, ali i velika Srbija. Pitate se kako to, kako da vuk ostane sit, a koza cijela?

Za ovog bivšeg obavještajca stvari su jednostavne: Srbi bi se samo trebali dogovoriti s Albancima oko Kosova, odnosno, trebali bi se odreći dijela Kosova, a zauvrat tražiti Republiku Srpsku te dio Sjeverne Makedonije. Toplo preporuča srpskom državnome vrhu da se ne zamara oko stvaranja tzv. velike Albanije: “Kako to može štetiti Srbiji? Srbija je mnogo jača, mnogo moćnija, mnogo važnija, ima bolju ekonomiju. To ne šteti Srbiji uopće. To čak može biti i prednost, jer ako Srbija podrži veliku Albaniju, nužno onda i Albanija mora podržati veliku Srbiju”. Meyeru nije sporno što njegov plan uključuje sakaćenje Sjeverne Makedonije te predlaže neku vrstu federacije sa Srbijom, nešto poput federacije koju su u prošlosti imale Srbija i Crna Gora.

Meyer smatra da Hrvatska u procesu pregovora između Srbije i Albanije ima ključnu ulogu, kao posrednik. Po njemu bi se granice na Balkanu trebale riješiti na nekom novom Daytonu, summitu koji će se održati u nekoj neutralnoj zemlji, poput Bukurešta ili Alžira. Predlaže da novi dogovor bude donesen bez velikih sila. “Priština i Beograd osobito, ali isto tako Skoplje i Zagreb ako hoće sudjelovati, trebaju reći Washingtonu, Moskvi i Bruxellesu da se ne miješaju. To je naš problem i mi ćemo ga srediti”, zaključio je Meyer.

S obzirom da je za CIA-u radio devedesetih, u vrijeme pada Rusije i u vrijeme Jeljcinova mandata, priznao je kako je Zapad tad definitivno otpisao Rusiju. Podsjetio je na predsjednika Obamu koji je jednom izjavio da Rusija nije ništa više nego regionalna sila. Ipak, pojavio se Putin, koji je ovu površinom najveću zemlju svijeta, pretvorio opet u nezaobilaznog aktera u svjetskim međunarodnim odnosima. Meyer kaže da Hladni rat nije nikad završio i da ono što gledamo trenutno na Balkanu je odraz borbe Rusije i Sjedinjenih Država za utjecaj. Balkan je samo raskršće sukoba velikih sila, kao što je i kroz povijest oduvijek bio. Tu su bile Osmanlije, Austrijanci, Nijemci, Rusi, čak i Britanci i Francuzi, bez obzira što nisu imali carstva. Meyer je preporučio svim narodima Balkana da grade svoju ekonomiju i da trguju s kime mogu, od Rusije, SAD-a, Europske unije, Irana, pa čak i s dalekim Kinom i Japanom.

 

 

 

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.