Albanci s juga Srbije traže isto što i Srbi na sjeveru Kosova

Autor: hina

Skupština svih albanskih zastupnika iz općina Preševo, Bujanovac i Medveđa usvojila je deklaraciju kojom se od Srbije traži usvajanje hitnih mjera za poboljšanje položaja Albanaca na jugu Srbije, tako da imaju ista prava kao Srbi na sjeveru Kosova.

Albanci s juga Srbije usvojili su rezoluciju kojom se, po uzoru na Srbe sa sjevera Kosova, traži formiranje zajednica albanskih općina na jugu Srbije i zahtjeva da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontroliraju robu na carini na prijelazu Končulj-Bela Zemlja u općini Bujanovac, izvješćuju u subotu beogradski elektronički mediji.

Kako se navodi, skupština svih albanskih zastupnika iz općina Preševo, Bujanovac i Medveđa usvojila je deklaraciju kojom se od Srbije traži usvajanje hitnih mjera za poboljšanje položaja Albanaca na jugu Srbije, tako da imaju ista prava kao Srbi na sjeveru Kosova.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu rekao je agenciji Beta nakon završene sjednice da je usvojena rezolucija koja će biti upućena srbijanskoj vladi, međunarodnoj zajednici i kosovskoj vladi, i da se, između ostaloga, traži i da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontroliraju robu na carini na prijelazu Končulj-Bela Zemlja u općini Bujanovac.

– Rezolucija se odnosi najviše na ostvarivanje političkih prava Albanaca u Preševskoj dolini. Konkretno, odnosi se na reciprocitet koji tražimo u pravima koja imaju Srbi na sjeveru Kosova, a to znači da kao što oni kontroliraju carinu na sjeveru Kosova i mi tražimo da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontroliraju carinu na prijelazu Bela Zemlja sa srpske strane – objasnio je Musliu.

U deklaraciji se od vlade u Beogradu traži i da na prostoru općina Preševo i Bujanovac ubuduće ne budu snage specijalne policije, već samo multietničke lokalne policije, te da na graničnom prijelazu u općini Preševo, prema Makedoniji, budu zastupljeni "samo ljudi iz Preševa i Bujanovca, kako je to bilo prije, a ne policajci koji se dovode sa strane", rekao je Musliu.

Prema riječima predsjednika općine Bujanovac Nagipa Arifija, zahtjevi se odnose i na potpunu integraciju Albanaca u državna tijela, na ostvarivanje pune sigurnosti, ekonomskog oporavka, službene upotrebe pisma, jezika i simbola, decentralizaciju u pravosuđu, obrazovanju, kulturi i informiranju, te na reguliranje zdravstvene i socijalne zaštite.

Službeni Beograd se još nije očitovao o zahtjevima Albanaca s juga Srbije.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.