Reformisti povodom godišnjice smrti položili vijenac na grob Savke Dabčević-Kučar: ‘Politika bez jasnih, etičkih i moralnih stavova nije politika’

Autor: Hina

Izaslanstvo Narodne stranke – Reformista položilo je u četvrtak vijence na grob Savke Dabčević-Kučar u povodu 11. godišnjice njezine smrti, istaknuvši da je ona jedna od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi trebala biti uzor drugima.

“Savka Dabčević-Kučar jedna je od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi danas mogla i trebala biti uzor ne samo političarima u Hrvatskoj, već i svim građanima”, izjavila je potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Natalija Martinčević na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Istaknula je da su njezino poimanje politike, djelovanje, čista i jasna stajališta uglavnom potpuno suprotna današnjem poimanju i viđenju politike, dnevnopolitičkim prepucavanjima i često ignoranciji naših političara kojoj svjedočimo.

“Savka je uvijek govorila da politika bez jasnih, etičkih i moralnih stavova nije politika. Na taj način promišljaju i Reformisti, na tim temeljima su nastali Reformisti i s tim temeljima ćemo nastaviti djelovati”, poručila je Martinčević.

Savka Dabčević-Kučar rodila se na Korčuli 6. prosinca 1923., a umrla je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta te reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Autorica je više udžbenika iz područja političke ekonomije i planiranja.

Nakon 21. sjednice Predsjedništva Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) u Karađorđevu u prosincu 1971. bila je prisiljena dati ostavku na dužnost predsjednice Centralnog komiteta SKH, nakon čega je isključena iz SKH, uklonjena iz zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i iz javnog života.

U početku stvaranja višestranačja 1990. u Hrvatskoj ponovno se uključuje u politički život pristupivši kao izvanstranačka osoba Koaliciji narodnog sporazuma. Bila je osnivačica i predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) od 1990. do 1994. te zastupnica u Hrvatskom saboru od 1992. do 1995. Počasnom predsjednicom HNS-a proglašena je 1995.




Na čelu HNS-a naslijedio ju je Radimir Čačić, sada predsjednik Narodne stranke – Reformista.

OBJAVLJENI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI: Restart koalicija čak dva milijuna kuna u minusu! Pogledajte koliko su potrošili na izbornu promidžbu




 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.