Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Razotkrivena Filipovićeva igra: Našao novog čovjeka za HEP, ovo je njihov skriveni cilj

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Cirkus – tako bi se jednom riječju mogla opisati nedavno održana sjednica Sabora na kojoj je premijer Andrej Plenković podnosio godišnje izvješće o radu svoje vlade, progovarajući o stanju nacije nekoliko dana nakon sedme godišnjice preuzimanja izvršne vlasti i Banskih dvora. U sabornici je Plenković nastojao govoriti, oporba je za to vrijeme kontinuirano lupala po klupama protestirajući zbog toga što predsjednik Vlade nije bio u Saboru uoči rasprave i što im nisu dopuštene sve stanke koje su tražili. HDZ-ovci su pak za to vrijeme stajali i pljeskali Plenkoviću kao velikom vođi, koji je u duhu tih događaja zapljeskao i sam sebi.

Kasnije je Plenković svoje kolege iz oporbe nazvao primitivcima, demonstrirajući i na taj način samopouzdanje koje će, kako tvrde njegovi kolege iz HDZ-a, ali i iz Vlade, pokazivati tijekom cijele kampanje za nadolazeće parlamentarne izbore koju predsjednik Vlade kani personalizirati znajući da se u borbi za pobjedu na izborima može osloniti isključivo na samoga sebe. Uvjeren je Plenković, što zbog anketa, što zbog laskanja svojih bliskih suradnika, da u oporbenim redovima ne postoji konkurent koji bi mogao ugroziti HDZ-ovu pobjedu na izborima.


Foto: Saborska TV

Datum izbora

Kada je relativna pobjeda u pitanju, to možda i ne bi trebalo predstavljati problem, međutim, ono zbog čega je zabrinut kritični dio HDZ-ovaca jest slabašan koalicijski potencijal njihove stranke, zbog čega bi mogli ostati bez mogućnosti formiranja vladajuće većine, posebice ako se u tom procesu zainati predsjednik Republike Zoran Milanović koji nakon izbora nije dužan imenovati mandatarom onoga tko osvoji najviše zastupničkih ruku. Da se Milanović već upleo u kampanju, dalo se naslutiti i nedavno, kada je zbog njegova otezanja nacrt Zakona o izbornim jedinicama vraćen na početku točku, što Plenkoviću otežava planove o realizaciji izbora u travnju iduće godine, kao što se to već dugo šuška po njegovoj stranci.

Jedna od ideja koja se ozbiljno razmatrala u vladajućim redovima jest da se parlamentarni izbori održe prije onih lipanjskih, europskih. Ako Plenković i njegovi stranački kolege uistinu misle realizirati taj plan, Sabor bi trebao biti raspušten već krajem ove godine da bi se Milanovićev prostor za manevriranje suzio, jer predsjednik je taj koji nakon raspuštanja Sabora određuje datum parlamentarnih izbora, i to maksimalno 60 dana nakon što parlament bude raspušten.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Budući da Hrvatska trenutno nema definiranog zakona o izbornim jedinicama, čijim će se nacrtom vjerojatno baviti i Ustavni sud, pitanje je hoće li se Plenkovićeve ideje moći realizirati. Kao što se već dugo šuška o datumu izbora, tako se već dugo šuška da je za Plenkovića izborne jedinice skrojio njegov neformalni savjetnik Vladimir Šeks, koji je time izazvao napade oporbe na premijera i HDZ, što se ne sviđa previše premijerovu savjetniku Mati Graniću, koji smatra da premijer ne bi trebao ulaziti u sukobe ni s oporbom ni s Milanovićem jer im na taj način daje na važnosti. Stoga upućeni govore o trzavicama između ovih političkih kapitalaca, pri čemu će Plenković možda ipak biti prisiljen odabrati Granićevu stranu jer mu potpuno vjeruje.

Novi labud

Sve je ovo samo jedna u nizu verzija koje u osvit kampanje kruže političkom arenom i HDZ-ovim hodnicima, u kojima pojedinci još nisu sigurni hoće li Plenković i nakon izbora ostati u državi. Ako mu Milanović pomrsi planove, Plenković bi navodno i sam mogao postati predsjednički kandidat jer mu druga opcija neće ni preostati. Oni koji vjeruju da će se Plenković povući iz hrvatske politike nakon izbora kažu da to i jest razlog zbog kojega mu je u interesu da se parlamentarni izbori održe prije europskih kako bi znao na čemu je, jer i kada se održe europski izbori, briselske fotelje dijelit će se u rujnu.

Do tada bi Plenković ovdje u Hrvatskoj morao imati sigurnu poziciju, a sigurna pozicija samo je ona premijerska, što neće biti lako postići. Osim upitnog koalicijskog potencijala, Plenkoviću se kao prijetnja za osvajanje još jednog mandata nameće kriza u Slavoniji koju je zakomplicirala i afrička svinjska kuga. Iz Dalmacije mu pak stižu poruke o bojkotu izbora, zbog čega neki njegovi savjetnici strahuju od novog fenomena crnog labuda. U svem tom košmaru pao je Schengen, migranti nadiru u zemlju, a DP najavljuje pokretanje referenduma. Tomu valja dodati i uhićenja navijača s kojima bi Plenković, kako se može čuti iz njihovih redova, mogao ući u ozbiljan, ali i nadasve opasan rat koji bi se također mogao odraziti na rezultat parlamentarnih izbora.

Plenković je zanemario sva upozorenja, nikoga ne sluša: ‘Prijetnje se samo zaoštravaju’
Na rezultat izbora odraziti bi se mogle i HDZ-ove afere, ali i promašena kadrovska politika predsjednika Vlade u kojoj se kao jedna od najslabijih karika spominje aktualni ministar gospodarstva Davor Filipović, kojega već neko vrijeme po kuloarima spominju i zbog bliskosti s nekadašnjim dekanom zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darkom Tipurićem, kojega je prije desetak godina Senat zagrebačkog sveučilišta smijenio zbog nezakonitih radnji i korupcije na Ekonomiji u Zagrebu. Bio je to presedan kakav znanstvena zajednica u Lijepoj Našoj ne pamti.

Neformalni mentor

Kako je napustio poziciju dekana, Tipurić se tek povremeno probijao u javni prostor pa su se problematizirale njegove navodne suspektne aktivnosti u Podravki i Dalekovodu, ali to Tipuriću ni na koji način nije naškodilo, baš kao što mu štetu nije nanijela ni afera na Ekonomskom fakultetu, na kojem je ostao i nakon što se doznalo za nezakonitosti koje su se ondje odvijale.

Zlobnici su dugo tvrdili da je Tipurića spasio neimenovani profesor s fakulteta koji je bio u prijateljskim odnosima s Granićem, no kako to nikada nije dokazano i kako je vrijeme učinilo svoje, tako je Tipurić nedavno, uz snažno lobiranje iz vladajuće stranke, postao predsjednik Društva ekonomista Hrvatske, koje se inače smatra utjecajnom lobističkom udrugom, koja je od Tipurićeva dolaska pod potpunom kontrolom vladajuće stranke.

Tipurić je u Filipovićevim planovima – Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Na prijedlog iz vladajuće stranke, uz Plenkovićevo i Filipovićevo lobiranje, prema nekim tezama, tu su operaciju proveli Mladen Vedriš i njegov imenjak Mladen Mlinarević. Tko je Vedriš, široj je javnosti dobro poznato jer ga se još iz ratnih i poratnih godina pamti kao Mistera deset posto, no ono što nije poznato jest da on ima prilično kvalitetne odnose s Plenkovićem zahvaljujući bliskosti s njegovim savjetnikom Zvonimirom Savićem, kojemu je Vedriš navodno neformalni mentor.

Mlinarević je pak nekadašnji suradnik bivšeg premijera Sanadera koji je široj javnosti znan iz sudskog procesa u aferi Planinska u kojoj je i osuđen. Infiltracija HDZ-ovaca u utjecajnu udrugu ekonomista rezultirala je time da su se od Društva distancirali ljudi poput profesora Mate Crkvenca i doktora Željka Lovrinčevića. U svakom slučaju, i sami članovi sumnjaju da se u Društvo u posljednje vrijeme uvukla korupcija, a uvuklo se i podilaženje HDZ-u i Plenkoviću koji Društvo koristi za svoje interese.
To je navodno i predsjedniku Milanoviću poslužilo kao motiv za otkazivanje pokroviteljstva nad savjetovanjem društva ekonomista, što je inače bila višedesetljetna tradicija tog savjetovanja. Društvo, međutim, bez pokroviteljstva ipak nije ostalo, preuzeli su ga Filipović i njegovo Ministarstvo gospodarstva. Prema tvrdnjama nezadovoljnika iz Društva, savjetovanja bi sada trebala nalikovati na HDZ-ove skupove, a Filipović se pak u priču upleo zbog Tipurića koji ga je zaposlio na Ekonomskom fakultetu kada je ondje bio dekan.

Ekipa za HEP

Tipurić i Filipovićev otac Ivica u prijateljskim su odnosima iz sarajevskih dana, od kojih je bivši dekan nanizao pravo malo nekretninsko bogatstvo pa tako posjeduje desetak stanova i nekoliko tvrtki. Društvo bi Plenkoviću trebalo dati potporu i u kampanji za parlamentarne izbore, a od koristi bi trebalo biti i savjetovanje na kojem se pojavljuje Plenković, a koje je jako medijski popraćeno.

Tajne snimke sve potvrđuju: Butkovićev glavni savjetnik sređivao Bandiću sumnjive poslove

Da priča bude zanimljiva, savjetovanje suorganizira, pa i naplaćuje privatno tvrtka Mladena Mlinarevića. Zanimljivo je da HEP nije sponzor skupa u Društvu ekonomista iako je poznat po sponzorstvima raznih manifestacija. Premda je Filipović predsjednik Skupštine HEP-a, ovaj slučaj pokazuje utjecaj predsjednika Uprave Barbarića, koji s ministrom gospodarstva već dugo nije u najboljim odnosima, možda i zbog toga što je on zagovornik Tipurićeva dolaska na poziciju predsjednika Uprave HEP-a, gdje bi mu se kao savjetnici pojavili Vedriš i Mlinarević, što bi onda, strahuju skeptici, rezultiralo privatizacijom i procjenom vrijednosti žile kucavice hrvatskog energetskog sustava.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.