Guliver Images

Razotkrili krivca za rat u Izraelu? Objavljena i ključna snimka: ‘Napad se pripremao godinama’

Autor: Z.S.

Palestinski militanti u Pojasu Gaze neočekivano su rano u subotu pokrenuli napad na Izrael. Zračni napadi na Gazu nastavili su se tijekom jutra u ponedjeljak. Novinar AFP-a izvijestio je o gustim oblacima dima iznad Gaze. Izraelska vojska pokušava vratiti kontrolu trećeg dana sukoba u kojima je ukupno poginulo više od 1100 ljudi , više od 700 Izraelaca, prema novom izvješću objavljenom u ponedjeljak, i 413 Palestinaca, prema lokalnim vlastima.

Dr. sc. Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku i hibridne sukobe istaknuo je u razgovoru za HRT kako su pregovori između Izraela i Saudijske Arabije vrlo vjerojatno jedan od okidača napada Hamasa.


Prebacivanje pažnje

“Vrlo je vjerojatno to jedan od okidača. Ako se sjetimo, prije tri godine kada je potpisani Abrahamski sporazumi s Emiratima i Bahrainom, Hamas je bio najglasniji i govorio da je to nož u leđa”, rekao je i naglasio kako je cilj ove krize prebacivanje pažnje s rata u Ukrajini.

“Sasvim sigurno je to jedno od ključnih pitanja pored razvoja dodatnih kriza u svijetu i prebacivanja težišta pažnje s rata u Ukrajini”, rekao je.

Kotromanoviću jedna stvar oko napada na Izrael nikako nije jasna: ‘Osramoćeni su’

“Hamas nije samostalan igrač. To se po svemu vidi. Vidi se i po izjavama Irana i Katara da oni snažno stoje iza Hamasa”, izjavio je i dodao kako postoje brojne indicije da je Rusija pomogla Hamasu u organiziranju ovog napada.

Rusija upetljana?

“Postoje brojne indicije da je Rusija upetljana u davanje potpore Hamasu, posredno preko Irana. Ako se to potvrdi da je Rusija iza toga kao što je bio slučaj na sjeveru Kosova, to će ubrzati razvoj situacije u Ukrajini i pobjedu Ukrajine”, ustvrdio je. Slično razmišlja i stručnjak za Istočnu Europu Sergej Sumlenny.

“Rusija je očigledno iza ovog. Nijedan saveznik Hamasa osim Rusije nema iskustvo u korištenju dronova koji ispuštaju bombe protiv modernih borbenih tenkova. Samo je Rusija mogla da obuči Hamas u ovom”, napisao je na Twitteru i priložio video kao dokaz.
Dugo pripreman napad

Bob Seely, britanski konzervativac i stručnjak za hibridni rat, u tekstu za Daily Mail pak tvrdi da se napad očigledno pripremao mjesecima, čak i godinama.

“Hamas uživa vojnu i političku podršku Irana, koji je saveznik sa Rusijom, a koja je bliska sa Kinom. Svo troje su duboko neprijateljski nastrojeni prema Zapadu i žele potkopati međunarodni poredak – Iran uništavanjem mira između Izraela i sunitskog svijeta, Rusija uništavanjem Ukrajine i izazivanjem Zapada putem hibridnog rata, a Kina ugrožavanjem zapadnih interesa na Pacifiku, posebno destabilizacijom Tajvana”, piše Seely.
“Nema sumnje da vojni razvoj Irana pomaže Moskva, kojoj je zauzvrat potrebna iranska tehnologija dronova i koja koristi stotine ‘Šaheda’ u napadima na Ukrajinu”, rekao je on i nastavio.

FOTO: Guliver image

 

“Kao što Rusija radi u Ukrajini, Hamas koji podržava Iran koristi rakete srednjeg dometa da izraelskim civilima napravi pakao. Ova tehnologija postaje sve jeftinija i dostupnija. Hamas svakih nekoliko godina postaje sve sofisticiraniji u targetiranju, dok raste nosivost koju njihove rakete mogu da ponesu. Najveća zabrinutost je da će te sposobnosti postati prijetnja po sam Izrael, posebno ako Iran razvije vlastitu nuklearnu bombu za što neki smatraju da je samo pitanje vremena”, navodi Seely.

Zanimljiva podudarnost

“Ako Iran dobije nuklearno oružje, takav trenutak bi bio veoma destabiliziraući na Bliskom istoku i drugdje”, poručio je Seely ukazujući da bi Saudijci željeli nuklearne garancije ili bi nabavili svoju bombu od Pakistana.

Izraelci iznenađeni, neprijatelj je spremniji nego što su mislili: ‘Rukavice su bačene, ovo će biti drugačiji napad’

A zanimljiva je i podudarnost da su baš 7. listopada, na dan kada Vladimir Putin slavio rođendan, teroristi Hamasa započeli su operaciju protiv Izraela. Za samo 30 minuta lansirali su oko 5.000 raketa i projektila iz pojasa Gaze. Prodrli su na teritorij Izraela kopnom, morem i zrakom, uzimajući civile za taoce i vodeći gradske bitke u gusto naseljenim područjima.

Pojas Gaze je, inače, mali teritorij na kojem živi više od dva milijuna Palestinaca.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.