Foto: Pixabay

Ravnateljica radikalna protiv prakse od koje se diže želudac: ‘Učenici stražare u toaletima’

Autor: Dnevno.hr

Dobro je znano da toaleti u mnogim ustanovama znaju biti više nego neugodni za upotrebu. Takva je situacija i u školama. Tako neki učenici tijekom cjelodnevne nastave u njemačkom Mainzu ne odlaze u školski toalet jer se užasavaju unutrašnjosti. Ravnateljica gimnazije Schlossgymnasium Cornelia Groß (56) zbog toga je poduzela drastične mjere.

“Toaleti su odraz društva i škole. Nakon što je Grad Mainz u našoj školi opsežno obnovio cijeli objekt, razvili smo pilot projekt s učenicima 12. razreda”, rekla je Cornelia Groß . Ovaj pilot projekt osigurava nultu toleranciju. Ili još bolje, 00 tolerancije prema zahodskom vandalizmu.

Pilot projekt se provodi na sljedeći način: Za vrijeme prvog velikog odmora u 9.35 sati, učenici koji su tog dana za to zaduženi, stražare ispred ulaza, ponekad i u toaletima za djevojke i pisoarima za mladiće. Imaju naljepnice na jaknama, može ih se kontaktirati u bilo koje vrijeme, kako bi kasnije provjeriti sve toalete.

Marija Šerifović jednom rečenicom pokrenula šuškanja: ‘U našim životima imaju dva najznačajnija datuma’

QR kodovi

Na vratima toaleta je QR kod za mobitele kojim svatko može prijaviti štetu. Za svakodnevni školski život to znači: Nema šanse za TikTok izazove s rolama toaletnog papira, koji pokreću akcije vatrogasnih jedinica. Nema vremena ni prostora za vandalizam. Silas von Watzdorf iz 12. razreda je za njemački Bild kazao: – Svi imaju koristi od ovih mjera. Brinemo se da toaleti budu čisti i time postižemo još jednu korisnu stvar, a to je financiranje maturalne svečanosti. Jer, Udruga za potporu srednjim školama će osigurat 3.600 eura ako sve bude u redu do kraja školske godine.

Ove drastične mjere oduševile su brojne učenike. “Ranije je u toaletu bilo odvratno. Pokušavali smo izbjeći odlazak na WC cijeli dan, rekle su dvije 16-godišnjakinje. Postoje i sankcije. Onaj tko bude uhvaćen u prekršaju u ovoj školi, morat će odmah sam čistiti WC, a kako je rekla ravnateljica škole, u slučaju da neki učenik ošteti inventar na bilo koji način, popravak će platiti njegovi roditelji, piše Fenix magazin.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.