Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

RAVNATELJI BOLNICA: ‘Situacija je kao u ratu, moramo se prilagoditi i raditi na dobrobiti pacijenata i održavanja sustava’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

“Situacija je kao u ratu, moramo se prilagoditi i raditi na dobrobit pacijenata i održavanja sustava”, poručio je jedan ravnatelj zagrebačke bolnice jučer na izvanrednom sastanku s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Sastanak je, prema riječima sudionika, bio konstruktivan, a dogovoreno je kako će bolnice nastaviti raditi u kriznim uvjetima.

Prije svega, potvrđeno je da KB Dubrava od jučer više ne prima pacijente koji nisu COVID-pozitivni, a ostali bolesnici bit će prebačeni u druge bolnice, piše Jutarnji. Naglasio je Beroš kako će raspoređeni po drugim bolnicama biti i sestre te liječnici, kao i sama aparatura, sukladno potrebama.

“Ova ideja je prihvaćena i zagrebačke bolnice će u ovoj COVID krizi raditi u zajedništvu”, rekao je ministar koji je u ovom trenutku ujedno postao i ravnatelj svih bolnica u metropoli dok su mu svi ostali su mu zamjenici, piše portal Zagreb.info.

Hrvatske bolnice svakim danom imaju sve više COVID-pozitivnih bolesnika kojima je potrebna liječnička pomoć. Jučer je diljem zemlje u bolnicama bilo 1307 pacijenata, od čega je njih 135 bilo na respiratoru. Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” popunila je svoje kapacitete, a slično je posljednjih dana bilo u COVID-bolnici KB Dubrava zbog čega više nisu mogli primati pacijente, pa je više od 50 hospitaliziranih COVID-pozitivnih raspodijeljeno na liječenje u četiri zagrebačke bolnice: KBC Sestre milosrdnice, KBC Zagreb, KB Merkur i KB Sveti duh. Kako piše Jutarnji, nekoliko pacijenata koji su u ne-COVID bolnicama je na respiratorima.

Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara, zadovoljan je raspodjelom medicinskog osoblja. Iz Dubrave će u druge ustanove otići 128 sestara, dok će iz četiri zagrebačke bolnice, u “zelenu bolnicu” doći njih 357.

Što se liječnika tiče, na dan 29. listopada raspoređeno je 58 liječnika, a od 1. studenog njih 64, tako da je u KB Dubrava preraspoređeno ukupno 122 liječnika, od čega su većinom specijalisti, specijalizanti i inženjeri radiologije.

“Također, danas bi trebalo doći još 20 respiratora, što znači da ćemo ih imati dvostruko više nego li je trenutno potrebno”, poručio je prof. dr. Ivica Lukšić, odnedavno vršitelj dužnosti ravnatelja KB Dubrava.




“Od jučer je u KB Dubrava još 400 kreveta spremno za COVID-pacijente i sad smo najveća bolnica za koronavirus u regiji. Bude li potrebno, svih 650 kreveta bolnice moći će se koristiti za liječenje oboljelih od koronavirusa”, zaključuje Lukšić.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.