Foto: Davor Maul / EPEHA

RAVNATELJ ŠOKIRAO! Dijeli otkaze štrajkašima: ‘Sami su sebi potpisali raskid ugovora o radu’

Autor: Dnevno

“Jedan je kolega zasnovao radni odnos 5. studenog i sad već štrajka, pa mislim da ću mu otkazati ugovor. U rujnu sam jednom kolegi odobrio slobodne dane da bi otišao na krstarenje za obljetnicu braka, a sad štrajka. Čini mi se da je to veliki manjak respekta, kaže  Milivoj Gospić”, ravnatelj Gospodarske škole Buje.

Usprkos općem štrajkaškom entuzijazmu među profesorima i učiteljima u drugim školama, u toj školi nastava se odvija manje-više redovito, a štrajka samo manji dio osoblja. No, informacije iz te škole govore da stvar nije bezazlena i da veliki dio profesora u toj školi ne štrajka jer su u strahu od – ravnatelja Gospića. Ravnatelj Gospić to ne demantira.

“Bit ću iskren, otvoreno sam priopćio da nisu svi u istoj poziciji. Ima među buntovnicima zaposlenika koji imaju potpisan ugovor na 60 dana, a već se ne libe štrajkati te očekuju da bi sutra trebali zasnovati stalni radni odnos u školi. Ima među štrajkašima i onih koji su potpisali ugovor na određeno radno vrijeme, pa još nisu ni potvrdili svoje nastavničke i pedagoške kvalifikacije i sposobnosti, ali se bune. Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu. Mislim da je to normalna i logična pojava jer još nisu opravdali svoj pripravnički staž, pa po isteku ugovora nema šanse da će tu zasnovati radni odnos jer je zaista nonsens da već prosvjeduju. I kad su birali taj studij, znali su kakvo je stanje u prosvjeti”, kaže Gospić, iznoseći dva primjera koji su ga posebno pogodili.

“Konkretno, jedan je kolega zasnovao radni odnos 5. studenog i sad se on već nalazi u toj štrajkaškoj ekipi, pa završetkom štrajka mislim da ću mu otkazati ugovor o radu jer nije profesionalno zadovoljio. U rujnu sam jednom drugom kolegi odobrio slobodne dane da bi otišao na krstarenje za obljetnicu braka, a sad štrajka. Čini mi se da je to veliki manjak respekta prema meni kao ravnatelju i svome pozivu, jer nitko ne odgovara za realizaciju nastave osim ravnatelja”, ističe Gospić.

Brojke kažu da od 42 djelatnika ove škole dnevno je u štrajku njih 12 do 14. Gospić dodaje da dio osoblja radi i u drugim školama pa dnevno u Gospodarskoj školi Buje zapravo štrajkaju samo dva do četiri nastavnika, a ostali rade. Raspored se svakodnevno prilagođava i nastava je u tijeku.

“Ima profesora koji su se izjasnili da ne žele sudjelovati u tom cirkusu”, kaže Gospić, koji ima svoju verziju cijele ove priče oko štrajka i povećanja koeficijenata.

On smatra da su profesori uvučeni u igru Vlade i Sindikata, dok se sama ministrica Blaženka Divjak ponaša kao latentni sindikalni povjerenik.

“Ravnatelji bi trebali organizirati nastavu, a ne zagovarati štrajk”, ističe Gospić.

Gospić dodaje da bi situaciju u školama trebalo realno sagledati ako je se želi uspoređivati s ostalim poslovima koje rade visokoobrazovani ljudi.

Povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Istarsku županiju, Tanja Carić, na pitanje o Gospiću kaže da “postoje ravnatelji koji vrše pritisak na svoje djelatnike i opstruiraju štrajk, osporavajući djelatnicima osnovna radna, ali i građanska prava.”

“Taj je pritisak stvaran, ponegdje strašan, kao u bujskoj školi”, kazala je Carić, a piše Glas Istre.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.