Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ravnatelj KBC-a Split o pogoršanju epidemiološke situacije: Prelazimo na drugi režim, mjere kreću od sutra

Autor: M.P.

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare.

Konferencija za novinare sazvana je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KBC-u.

Uvodi se novi režim rada bolnice. Ukidaju se elektivni zahvati na kirurgiji, ne znamo koliko će novi način rada trajati. Ne ovisi to samo o nama, mi ćemo se truditi da svima pružimo adekvatnu skrb. Novi režim kreće od sutra, izvijestili su na pressici.

“Broj bolesnika s covidom, danas je 134, među njima 38 na respiratoru, od toga je 32 pozitivno na covid, a šestero je negativno no boluju od upale pluća izazvane covidom. Nikada nismo imali toliko puno bolesnika i toliko teških bolesnika. Svi danas hospitalizirani primaju kisik ili su na respiratoru. Broj bolesnika covidom se u 10 dana udvostručio kao i broj onih na respiratoru, možemo očekivati daljnje povećanje bolesnika s covidom, posebno onih koji će morati biti liječeni na respiratoru. Imali smo sastanak”, rekao je Meštrović.

Koliko je necijepljenih?

“Imamo 14 posto cijepljenih od hospitaliziranih, a 12 posto cijepljenih je od onih na respiratoru, to je jasan podatak o nužnosti cijepljenja. Imamo popunjeno 75 posto kapaciteta pripremljenih za bolesnike s covdom i preko 75 posto kapaciteta za one na respiratoru. Jutros je troje bolesnika postavljeno na respirator, s jedne strane je sve veći broj bolesnika u tim predviđenim prostorima, a s druge strane broj osoblja koji će se morati angažirati za taj broj bolesnika, rezerve su sve manje. Pitanje je prostora, opreme. Sve je manji broj respiratora, a osoblje je problem. Ja ne odlučujem o pooštravanju mjera”, rekao je.

“Produžili smo redoviti rad onima koji su tražili produljenje nakon 65 godina života”, dodao je. Svi bolesnici kojima treba hitno liječenje bit će zbrinuti. Svi onkološki pacijenti će biti zbrinuti. Svi oni koji nisu predviđeni za elektivne operacijske zahvate… Sve što se može raditi ambulantno, nastavit će se raditi kao i do sada, kaže Meštrović.

“Mi imamo dovoljan broj kreveta, možemo imati i više, imamo respiratora i možemo ih nabaviti, problem je osoblje. Još jednom upućujem sugrađane da se cijepe. Koliko god je broj bolesnika veći, mi se reorganiziramo, ali bilo bi dobro da ne dođemo do te granice”, rekao je Meštrović.




Razlika između pacijenta u 1. i 2. valu i 3. i 4.

“Tada je bio veći broj bolesnika s kroničnim bolesnicima, u prosjeku 9 godina stariji od bolesnika koje imamo danas i koji imaju manje komorbiditeta. Cijepljeni na respiratoru u pravilu imaju neke komorbiditete. Bolesnika koje sada moramo liječiti respiratorom lakše odvajamo od respiratora”.

Što se mijenja u bolnici?

“Ukidaju se elektivni zahvati na kirurgiji ne znamo koliko će novi način rada trajati. Ne ovisi to samo o nama, mi ćemo se truditi da svima pružimo adekvatnu skrb”.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.