Foto: Ranko Suvar / CROPIX

RAVNATELJ IMUNOLOŠKOG: ‘Mogli smo imati svoje cjepivo, koja bi to senzacija bila’! Pokrenuli su dio pogona zbog korone!

Autor: Dnevno

Kako bi se još više ljudi testiralo na koronavirus u Hrvatskoj u pomoć je priskočio Imunološki zavod. Posljednjih nekoliko tjedana osposobili su dio starog pogona, bave se podlogama koje se nalaze unutar epruveta u koje se stavlja bris nosa i grla testiranih na koronavirus. Na dan ih mogu proizvesti i do 20.000. Tako sada Odjel za proizvodnju virusnih cjepiva Imunološkog zavoda proizvodi podloge za briseve.

Da nije, kao što je, gotovo posve uništen naš Imunološki zavod, danas bi hrvatski znanstvenici tamo tražili cjepivo protiv koronavirusa. Koja bi to svjetska senzacija bila da hrvatski Zavod proizvede svoje cjepivo protiv zarazne bolesti koja je cijeli svijet stavila u ler. Što je najtragičnije, u neka, po Imunološki zavod, sretnija vremena to bi bilo sasvim moguće.

“Mi bi se mogli pripremati i raditi na razvoju cjepiva i za taj virus. Ono što je bitno što bi mi u tom slučaju negdje za godinu, godinu i pol imali svoje cjepivo i ne bi bili ovisni o nikome, jer zamislite si situaciju kad neka firma koja će to već biti prva proizvede cjepivo na što će to ličiti. Podmirit će prvo svoje potrebe”, rekao je za HRT ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

No, čak i ovako ozbiljno narušen (a sada još potresom i dodatno), Imunološki zavod i ovih dana pokazuje koliko je bitan Hrvatskoj. Na poziv Zavoda za javno zdravstvo priskočili su im u pomoć i osposobili dio starog pogona, kako bi pomogli kod testiranja osoba na koronavirus. U Imunološkom se sada bave podlogama koje se nalaze unutar epruveta u koje se stavlja bris nosa i grla testiranih na koronavirus. Na dan ih mogu proizvesti i do 20.000.

Neke od planova, poput rekonstrukcije, koja bi zavodu vratila dio starog sjaja, srušio je potres. A epidemija još jednom ukazala na stratešku važnost Zavoda za nacionalni zdravstveni interes.

USKORO LIJEK ZA KORONAVIRUS? Otkrivena učinkovita protutijela

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.