Foto. Guliver

Rat nije potrajao: Armenci su se predali nakon 24 sata

Autor: I.G.

Armenci u regiji Nagorno-Karabah pristali su u srijedu na ruski prijedlog o prekidu vatre, nakon što je Azerbajdžan pokrenuo ofenzivu za povratak kontrole nad enklavom. U tom napadu, deseci su izgubili život, a stotine su ozlijeđene.

Separatističke snage Karabaha izvijestile su da je Azerbajdžan probio njihove linije, zauzeo ključne položaje i strateške prometne čvorišta, dok je međunarodna zajednica uglavnom ostala nijema.

Samoproglašena “Republika Artsak” izvijestila je da su u takvim okolnostima pristali na prekid neprijateljstava, koji je stupio na snagu u 13 sati po lokalnom vremenu u srijedu.

Zašto je izbio novi rat u Europi? Sukob je tinjao desetljećima, a zna se na čijoj strani je Rusija

Prihvaćen prijedlog

“Vlasti Republike Artsak prihvaćaju prijedlog zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta o prekidu vatre”, rečeno je.

Uz posredovanje zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. rujna 2023. godine.
Dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava postignut je uz posredovanje ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, te je stupio na snagu 20. rujna 2023. godine u 13 sati.

Foto: Guliver

Prekid vatre

Azerbajdžan je potvrdio postizanje dogovora o prekidu vatre, a ruske mirovne snage prenijele su apel karabaških Armenaca za prekidom vatre.

Azerbajdžan je pokrenuo operaciju protiv Gorskog Karabaha u utorak nakon što su neki od njegovih vojnika izgubili život u, kako je Baku tvrdio, napadima iz planinskog područja koje je Azerbajdžan izolirao.
Baku je zahtijevao da se separatističke političke vlasti u Karabahu, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, raspuste prije početka razgovora o budućnosti regije koju Azerbajdžan želi potpuno integrirati, uz uvjet da polože oružje i razoružaju se.

Azerbajdžanska vojska probila ključnu liniju obrane, Armenske snage trpe teške gubitke

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.