Foto: Guliver Image / Syrotkina Anastasiya

‘RAT JE NA NAŠIM VRATIMA!’ Dok je Orban uživljen u vanjsku politiku, mađarski narod kipi: ‘Napadaju nas iz mraka’

Autor: L.B.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u nedjelju Bruxelles da podmuklo napada Mađarsku nizom sankcija protiv Rusije koje smatra bombom za gospodarstvo.

“Ne zabrinjavamo se zbog onih koji napadaju Mađarsku iz mraka, negdje s kula u Bruxellesu”, rekao je u govoru održanom u Zalaegerszegu, na zapadu zemlje, u povodu nacionalnog praznika kojim se obilježava 66. godišnjica Mađarske revolucije protiv SSSR-a 1956. godine.

“Završit će ondje gdje su završili i njihovi prethodnici”, dodao je te predvidio Europskoj uniji sudbinu sličnu sovjetskom bloku, koji se urušio 1991. godine.

Orbanov govor na tragu je njegove najave da će održati referendum o europskim sankcijama protiv Moskve koje su konstantno na udaru njegovih kritika. Toliko da su po Budimpešti i širom zemlje postavljeni su plakati s porukom: “Sankcije Bruxellesa nas uništavaju.”

Orbanova podrška i nezadovoljni Mađari

“Rat na našim vratima, financijska kriza i usporavanje gospodarstva u EU, invazija migranata s juga. Moramo se suočiti s mnogim problemima”, rekao je Orban uvjeravajući da će njegova vlada, “snažna i jedinstvena”, prevladati tu kušnju.

Naime, Mađarska od početka rata u Ukrajini nastoji sačuvati dobre odnose s Kremljom kako bi i dalje dobivala naftu i plin. Ne želi vojno pomoći Ukrajini i kritizira strategiju Bruxellesa.

Također, ove godine Orban nije u Budimpešti okupio svoje pristaše u povodu nacionalnog praznika kao prije, a profesori i studenti najavili su velik prosvjed.




Nakon višegodišnjih neispunjenih zahtjeva mađarski profesori, koji zarađuju između 410 i 950 eura na mjesec, povisili su ton nezadovoljni što je u veljači donesen ukaz koji im ograničava pravo na štrajk. Od početka školske godine već su nekoliko puta organizirali masovne prosvjede.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.