Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Rasti će plaće, eurići stižu na račune! Malenica potvrdio nakon sastanka sa štrajkašima: Na dobitku su i policajci

Autor: I.G.

Ministar pravosuđa i uprave (MPU) Ivan Malenica izjavio je u ponedjeljak kako očekuje podršku sindikata za sveobuhvatno povećanje plaća, nakon sastanka s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

Ministar je istaknuo da je prijedlog povećanja plaća obuhvatio veći dio zahtjeva sindikata, uključujući i povećanje plaće za mlađe pravosudne policajce. Prema prijedlogu, plaće ovih policajaca bi rasle za oko 15 posto.

”To obuhvaća veći dio njihovih zahtjeva. To su povećanje plaće za mlađe pravosudne policajce koji je obuhvaćen i ovim prijedlogom, njima bi plaća rasla oko 15 posto, koliko je i Sindikat tražio”, poručio je.

‘Ovo je tek prvi korak’

Malenica je s obzirom na dogovore naglasio kako očekuje da sindikati podrže vladin prijedlog o povećanju plaća koje će obuhvatiti 90 posto državnih i javnih službenika. ”Nismo htjeli selektivno izdvajati jednu kategoriju državnih službenika, prije svega službenika u pravosuđu”, dodao je priznajući da je dio zaposlenih u državnim službama potplaćen.

”Imamo kategoriju službenika koji stvarno imaju male plaće. Ovim povećanjem od 100 eura neto dodatka, njima se 15 posto povećava plaća. To je činjenica da su potplaćeni. Međutim ovo je tek prvi korak, a drugi je zakon o plaćama”, kazao je nadodajući da to zahtijeva određeni proces, ali i strpljenje sindikata.

Štrajk sudskih službenika pokrenut je u ponedjeljak u 7 sati nakon što su suci pretprošle srijede postigli dogovore o povećanju plaća s Ministarstvom uprave i pravosuđa, nakon dvotjednog bijelog štrajka.

Županijski sud u Zagrebu odbio je u ponedjeljak vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća.
Sud je istaknuo da je štrajk organiziran u skladu s odredbom Zakona o radu i od strane sindikata koji je za to ovlašten i za koji ne treba biti utvrđena reprezentativnost te je nadodao kako ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio nedopušten i nezakonit.

SPPH: Ponuda je fer i korektna

Presuda zagrebačkog Županijskog suda o zakonitosti štrajka je nepravomoćna te postoji žalbeni rok i pravo na žalbu, a SDLSN najavljuje štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će idućih dana sa članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik SSPH Jelenko Krešo nakon sastanka s resornim ministrom Ivanom Malenicom.
”Dobili smo određene ponude koje ćemo sada razmotriti s našim tijelima i sa članstvom. To je nešto na tragu onoga što je premijer Plenković danas ponudio reprezentativnim sindikatima. Zasad nam se ponuda čini fer i korektna”, kazao je Krešo, dodajući da će SPPH donijeti odluku o ponudi ove srijede ili najkasnije u četvrtak.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.