Foto: Goran Mehkek / CROPIX

RASPUDIĆ UPOZORAVA NA IGRU AUSTRIJANACA! ‘Koliko ćemo to platiti’: Moguće je da su branili svoj strateški interes

Autor: I.G.

Hoće li Austrija blokirati ulazak Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u schengenski prostor? Kako je već dogovoreno proširenje Europe bez granica postalo problem? Pokušava li Austrijska narodna stranka na toj temi podignuti rejting među razočaranim glasačima? Ili je riječ o zakulisnoj diplomatskoj igri s više skrivenih aktera? Prijeti li Europi novi migrantski val? Terezija Gras, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova; Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta; Mišel Jakšić, saborski zastupnik SDP-a i Tihomir Vinković, dopisnik HRT-a iz Bruxellesa gostovali su u emisiji Otvoreno i komentirali ove teme.

Gras: Ministar Karner i kancelar Nehammer otvoreno su hvalili Hrvatsku


Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras kaže kako su iz razgovora koje su vodili s različitim razinama austrijskih vlasti da se ne radi o izjavi protiv Hrvatske.

“Moramo reći da je ministar Karner sve donedavno bio vrlo pozitivan prema Hrvatskoj jednako kao i današnji kancelar Nehammer koji je prethodno bio ministar unutarnjih poslova. Obojica su otvoreno hvalila Hrvatsku osobito kada je bila riječ o naporima koje Hrvatska ulaže u kontrolu vanjske granice i ova izjava ministra Karnera od kraja prošloga tjedna je za sve bila iznenađenje, ali smo mi od početka pokušali shvatiti što je u pozadini jedne takve izjave. Znali smo iz razgovora koje smo vodili s različitim razinama austrijskih vlasti da se ne radi o izjavi protiv Hrvatske, već da je više riječ o zabrinutosti Austrije razvojem migracijske situacije”, rekla je Gras dodavši kako su sve države članice od početka rata podnijele veliki teret prihvata ukrajinskih izbjeglica, a ponovno su se intenzivirala i ilegalna migrantska kretanja kakva smo imali i prije.

Raspudić: Je li ovo možda bio način da Austrija izbori neke svoje interese u razgovorima oko LNG terminala

Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta, kazao je kako se Hrvatska treba zapitati koliko će platiti ulazak u Schengen, podsjećajući na jedno, kako je rekao, vrlo negativno nedavno iskustvo.

“Ja mislim da se u ovom trenutku trebamo zapitati – ako Hrvatska ipak uđe u Schengen koliko ćemo to platiti jer imamo jedno vrlo negativno recentno iskustvo. Prije svega nekoliko tjedana u svom svjedočenju pred Antikorupcijskim vijećem bivši član uprave Ine, Mayer, je eksplicitno rekao kako je ministar Ćorić njima u upravi Ine govorio da moraju popustiti Mađarima i ugasiti Rafineriju Sisak i preusmjeriti naftu prema rafinerijama u Mađarskoj kako Mađarska kako Mađarska ne bi blokirala ulazak Hrvatske u Schengen. To je jako teška izjava koja nije dobila dovoljno jak odjek u medijima. I dosita ako pogledamo datume, u srpnju 2018. je potpisan taj memorandum koji smo svi mi platili kroz Janaf da taj prespoj ide za Mađarsku, a u studenome je Mađarska dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen. Ja se dakle pitam – osim za unutarnju političku igru u Austriji, je li ovo možda bio način da Austrija izbori neke svoje interese u razgovorima oko LNG terminala i njegovog korištenja ili nekih drugih stvari”, upozorava Raspudić.

Jakšić: Ovo je korak koji čekamo od svoje neovisnosti

Mišel Jakšić, saborski zastupnik SDP-a, ističe kako je ulazak u Schengen korak koji čekamo od svoje neovisnosti, za njega se borimo i na njemu su brojne vlade radile.
“S obzirom na to da smo odlučili biti dio zapadnog, europskog svijeta dobro je što dobivamo ulaznicu prema Schengenu i što ćemo uvesti euro. To je moj stav, iako moramo pošteno prema hrvatskim građanima reći da ulaskom u Schengen i uvođenjem eura nećemo postati zemlja meda i mlijeka. Imamo mi još puno svojih strukturnih problema koje ćemo morati riješiti. Ovo je nešto što je naš iskorak prema zapadnoj civilizaciji gdje pokazujemo neko svoje opredjeljenje iako moramo priznati da sama EU, eurozona pa i Schengen imaju svoje, dosta velike, krizne momente i šest je zemalja suspendiralo Schengen. No to je korak koji čekamo od svoje neovisnosti, za njega se borimo i na njemu su brojne vlade radile. No ono što se pojavilo kao ozbiljna sumnja je da Hrvatska za to plaća puno više i puno skuplje nego neke druge zemlje”, rekao je Jakšić.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.