fbpx
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

RASPUDIĆ DAO INTERVJU U BiH! Govorio o rješenju za Hrvate, pohvalio Milanovića: ‘Mostar je pozitivan fenomen, zamislite da New York nema vlast deset dana’

Autor: N.K

Zastupnik MOST-a u Saboru, Nino Raspudić nakon dugo vremena dao je intervju za jedan portal iz BiH. Za Dnevni avaz govorio o nacionalističkim težnjama najbrojnijeg naroda u BiH, svojoj inicijativi da se Komšića proglasi personom non grata te da se blokira europski put u BiH sve dok se promijeni izborni zakon u BiH. Osvrnuo se i na predsjednika Milanovića čiji pristup BiH naziva dobronamjernim.

Na pitanje o njegovoj inicijativi u vezi Željka Komšića novinar ga je upitao “Na osnovu čega misli da će takva politička ucjena polučiti rezultat i natjerati probosanske stranke da popuste pred zahtjevima HDZ-a BiH i brine li ga da takvom retorikom pogoršava odnos između Bošnjaka i Hrvata”?

Raspudić je odgovorio kako odnos Bošnjaka i Hrvata ne pogoršava njegova retorika nego preglasavanje Hrvata.


Nametanje političkih predstavnika Hrvatima

“U pitanju su implicirane tri teze koje ne stoje. Krenut ću od posljednje – odnose Bošnjaka i Hrvata ne pogoršava moj zahtjev, već ih pogoršava politika preglasavanja Hrvata, točnije nametanja političkih predstavnika malobrojnijem narodu. Čemu to vodi? Jesu li tri prevare sa Željkom Komšićem ojačale BiH, produbile kod Hrvata privrženost njoj? Donijeli išta dobro Bošnjacima? Drugo, ne znam zašto se u priču sa mnom uvlače „zahtjevi HDZ-a BiH“. Njihova sestrinska stranka je najveći politički protivnik opcije koju zastupam. Ili mislite da je, naprimjer, i Zoran Milanović ili bilo tko drugi tko govori o dejtonskim načelima i poštivanju jednakopravnosti naroda u BiH eksponent HDZ-a? Treće, ne radi se o „ucjeni“, jer je ucjena koristiti poziciju moći da bi ste ostvarili neki dobitak na račun nečijeg tuđeg gubitka. Promjena Izbornog zakona, koja bi osigurala da brojniji narod neće određivati „predstavnike“ malobrojnijem, ne bi bila gubitak za BiH, već dobitak, učinila bi je pravednijom, stabilnijom i jačom. Unitaristi i njihova maskota Željko Komšić, jednako kao i separatisti, njihovo naličje, uništavači su BiH, a ja joj želim stabilnost na temeljenu na ustavnim osnovama kao preduvjet za napredak”, odgovorio je Raspudić.

Treći entitet

Upitan je i zašto misli da je treći entitet dobro rješenje za BiH.

“Teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom, koja ne mora imati ovlasti entiteta, već može nastati i preustrojem Federacije u dva, teritorijalno diskontinuirana kantona, riješila bi nacionalna trvenja, silno pojednostavila i pojeftinila administraciju, riješila problem „Sejdić-Finci“, jer bi se iz tih jedinica birao po jedan član Predsjedništva bez obzira na nacionalnu pripadnost, dakle, jedan bi sigurno imao legitimitet predstavljati Hrvate, omogućilo konačno pravi politički pluralizam među Hrvatima, jer se ovako, iz straha od preglesavanja, homogeniziraju oko najjače opcije i, na koncu, mnogi i „stisnutog nosa“ glasaju za famozni HDZ BiH. No, to se ne može realizirati u stanju gdje je i reguliranje Izbornog zakona, koje bi onemogućilo preglasavanje malobrojnijeg naroda, u bošnjačkoj javnosti doživljava kao „fašizam“.

Na pitanje zašto misli da bi probosanske opcije trebale pristati na to, Raspudić odgovara kako ovakva situacija sigurno nije bolja. “Je li vam bolje ovako – glođimo se usitno dok, promjenom globalnih okolnosti, ne dođe do raspada”, rekao je Raspudić koji smatra kako bošnjaci “građansku” priču koriste kao krinku.
“Mostar je pozitivan fenomen, a ne grad slučaj”

Raspudić je rođeni Mostarac, pa ga je novinar upitao kako gleda na posljednje izbore u Mostaru.

Prema njemu, vrlo je dobro da su izbori održani jer nakon puno godina Mostar ima vlast, a ocijenio je kako je Mostar žrtva velikih ratnih trauma i najveći taoc neriješenog stanja u BiH, vrlo pozitivan fenomen. “Zamislite da je jedan Pariz ili Njujork deset dana bez prave vlasti, a ne toliko godina, izbio bi rat svih protiv svih”, rekao je Raspudić nadodavši kako se nada da će se vlasti konačno početi baviti uređenjem stanja u gradu, a međunacionalno “nosanje” ostaviti višim razinama vlasti.
O predsjedniku Milanoviću

Osim toga, Raspudić smatra kako Biden neće promijeniti ništa u BiH, a politiku Milanovića prema BiH ocijenio dobronamjernom i prijateljskom. “Neki očito brkaju bošnjačku unitarističku politiku, kojoj se Milanović suprotstavlja, s BiH kao takvom. Milanovića su za predsjednika RH većinski izabrali Hrvati, Komšića su za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrali Bošnjaci. Izvjesna razlika postoji”, zaključio je Raspudić.

 

 

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.