fbpx
FOTO: Pixsell

‘RASPAŠOJ’ U HSS-u: Napustila ih još jedna ugledna članica, vrh stranke tvrdi da se unatoč odlasku brojnih članova ‘ne raspadaju’

Autor: Ines Brežnjak

Do lokalnih izbora dijeli nas jako malo, a u HSS-u Varaždinske županije posljednjih je dana turbulentnije no ikada. Naime, ugledni i istaknuti članovi već danima nezadovoljni aktualnim vodstvom istupaju iz stranke.

Nakon što je iz stranke izbačen Zvonimir Sabati, bivši varaždinski župan, iz HSS-a su istupili načelnici općina Veliki Bukovec i Mali Bukovec, mjesta gdje je HSS tradicionalno imao veliku bazu birača. Danas pak je u medije došla informacija da je županijski HSS napustila Nina Begičević Ređep, najmlađa dekanica i prva žena na čelu utjecajnog varaždinskog FOI-ja, piše portal eVaraždin.

Nakon Sabatija, još je dvoje istaknutih članova napustilo stranku. Radi se o načelnicima općina Mali i Veliki Bukovec, Darku Markoviću i Franji Vrbaniću, koji su ujedno obnašali dužnost predsjednika općinskih organizacija HSS-a. Uz njih je stranku napustilo i više desetaka dosadašnjih članova.

Pojašnjavajući razloge svoje odluke, Marković je naglasio da politika aktualnog vodstva stranke predvođena Krešom Beljakom, već dulje vrijeme nije imala potporu većine članstva u ovim organizacijama.

“Nažalost, pod vodstvom aktualnog predsjednika HSS već odavno nije stranka koja se bori za pravo svake osobe na bolji život, ravnopravnost, demokraciju, pravo za jednake uvjete u obrazovanju. Sve ovo za što smo se nekada kao stranka svi zajedno zalagali sada je zamijenila samovolja jedne osobe. Nažalost, HSS pod tim vodstvom više jednostavno nije stranka zbog čega sam se ja osobno, ali i brojne moje stranačke kolege, uključio u njen rad. Kao stranka više se uopće ne bavimo „malim čovjekom”, pitanjima kako pomoći poljoprivredu i poljoprivrednika, kako pomoći gospodarstvu, kako stvoriti nova radna mjesta, kako pomoći mladim obiteljima. Sve se svodi na verbalne obračune pojedinaca u Saboru bez konstruktivnih prijedloga”, pojasnio je Marković pa nadodao da se “ovakav način rada reflektirao i na Županijsku organizaciju HSS-a Varaždinske županije u kojoj je dio članova odanih Beljaku prenio sličan način rada i obračuna s neistomišljenicima”.
Odlaskom dekanice FOI-ja, HSS više nema vijećnika u županijskoj skupštini, a eVaraždin podsjetio je na zanimljiv podatak.

Naime, do 2005. godine, s izuzetkom razdoblja od 1997. do 2001. godine, HSS je ostvarivao najveći broj glasova u 50 posto jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji. U posljednjih osam godina spao je na svega tri JLS-a, a sada kao stranka na ovom području potpuno nestaje iz izvršne vlasti.

Stranka demantirala da se ogranak u Varaždinskoj županiji raspada
Po izbacivanju Sabatija iz stranke, o svemu se prije nekoliko dana oglasio i vrh HSS-a, a iz stranke su demantirali da je Sabatija izbacio Krešo Beljak, kako su neki pisali.

“HSS u Varaždinskoj županiji nije pred raspadom, dapače. Na sljedećim lokalnim izborima koji se održavaju u svibnju ove godine, HSS će prvi put imati kandidata za župana, ali i za gradonačelnike i načelnike te će naša stranka u svim gradovima i općinama izaći na izbore. To do sada nije bio slučaj isključivo zbog gospodina Zvonka Sabatija koji je dugo vremena bio prvi čovjek HSS-a, a koji je, sada je i očito, stranku koristio isključivo za osobne interese.

Nadalje, netočna je informacija da je gospodina Sabatija iz stranke isključio predsjednik HSS-a Krešo Beljak, nego je to jednoglasno učinilo Predsjedništvo stranke zbog toga što je gospodin Sabati svojim dugogodišnjim nemoralnim političkim djelovanjem nanio golemu štetu HSS-u. Predsjedništvo HSS-a broji 15 članova, a predsjednik stranke po Statutu HSS-a ne može isključiti nikoga iz stranke. Istini za volju, gospodin Sabati je jedan od članova zbog kojeg se HSS i percipiralo kao trgovačku stranku.

U skladu sa svim navedenim, izjave gospodina Sabatija u kontekstu HSS-a nemaju nikakvu vrijednost, a i nisu istinite”, kazali su u svojem priopćenju koji su objavili na službenim stranicama pa nadodali da je koordinator HSS-a za Varaždinsku županiju Ivica Baneković jedina osoba koja zastupa HSS te može komunicirati stavove stranke na regionalnoj razini.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.