fbpx
iStock

RASKRINKANO: OVO JAKO MUČI PROSTITUTKE U HRVATSKOJ! O tome svi šute, a ne bi trebali: Jedna stvar je kritična, nužna je hitna reakcija

Autor: D.V

Koga kažnjavati, seksualnu radnicu ili klijenta, te po kojem modelu regulirati prostituciju u Hrvatskoj pitanja su kojim se bavilo istraživanje autorica Rašeljke Krnić i Ivane Radačić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Mirjane Adamović s Instituta za društvena istraživanja, provedenog među 15 stručnjaka koji se bave ovom tematikom. Jedno je sigurno, model regulacije prostitucije treba promijeniti. Dok hrvatski stručnjaci zagovaraju promjenu modela regulacije i ističu da treba donijeti politike koje bi bile usmjerene prema lakšem izlasku iz prostitucije, predstavnici civilnog društva skloniji su liberalnijim modelima.

Među najčešće spominjanim europskim modelima na koje bi se hrvatski model mogao ugledati vide švedski model kriminalizacije klijenata, dekriminalizacijski model i model legalizacije, navode autorice. A u Lijepoj našoj ‘najstariji zanat’ još uvijek je tabu tema za koja zakonska rješenja potječu iz doba Jugoslavije. Definira se kao društveno zlo, prekršaj protiv javnog reda i mira, a osobe koje se bave prostitucijom kao delikvantice. Unatoč zastarjelosti takvog rješenja i nekompatibilnosti s načelom ravnopravnosti spolova i standardima zaštite ljudskih prava, u Hrvatskoj, za razliku od većine zemalja Europske unije, nije bilo većih rasprava o modelima regulacije prostitucije, ističe se.

U Hrvatskoj se o tome šuti

U Europskoj uniji dominantan je model kažnjavanja klijenata, koji se često naziva i švedski model, jer ga je Švedska prva uvela 1999. godine. Preferira ovakav pristup i EU parlament, koji je 2014. donio rezoluciju prema kojoj se pitanje prostitucije, kao globalnog fenomena, treba promatrati u okviru politika rodne ravnopravnosti. Ovim modelom kriminalizira se kupac seksualnih usluga, dekriminaliziraju se počinitelji, a država razvija politikama koje podržavaju lakši izlazak iz prostitucije.


Drugi model, koji se primjenjuje u Njemačkoj i Nizozemskoj, jest legalizacija prostitucije. Počiva na pretpostavci poštivanja individualne slobode, slobode izbora te neutralnosti države u pogledu osobnog morala.

U Hrvatskoj se, izgleda, o tome ne voli pričati. Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je prijedlog 2012. godine kojim se kriminaliziraju klijenti u svim slučajevima, ali kojim bi se nastavilo prekršajno goniti i osobe koje prodaju usluge, no prijedlog nije stavljen na javnu raspravu jer mu se protivio tadašnji premijer. Iako je prošao javnu raspravu, ni 2016. godine nije raspravljan u Saboru jer je Vlada pala.

Zakon ne valja

Stručnjaci iz svih domena u Hrvatskoj složili su se da je aktualni zakon neadekvatan i zastario te da bi ga trebalo mijenjati. Svi su se složili kako je kriminalizacija osoba koje pružaju seksualne usluge neprihvatljiva iz niza razloga, a prije svega jer dodatno otežava ionako tešku poziciju tih osoba koje su stigmatizirane i društveno marginalizirane, zaključeno je istraživanjem.

Nalazi istraživanja ukazuju na potrebu da se u Hrvatskoj prostitucija što prije počne redefinirati kroz široku javnu raspravu koja bi, prema stavovima ispitanih stručnjaka, trebala obuhvatiti što je moguće više aktera, uključujući i osobe koje prodaju seksualne usluge.

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.