FOTO: Guliver image/Efrem Lukatsky)

NIJE DOSTA SANKCIJA, ŽELE JOŠ! Slijedi novi udar, Zelenski iznio zahtjeve: ‘Teroristička zemlja prilagođava se na sankcije’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u posjetu je Kijevu.

Nakon druženja i razgledavanja ratnog Kijeva, šefica Komisije i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održali su zajedničku konferenciju za novinstvo.

Zelenski je pozvao EU da uvede još strože sankcije Rusiji, no novi paket koji Unija priprema uoči godišnjice početka rata mogao bi biti ispod očekivanja Kijeva.

Želi još nagaziti Ruse

Inače, od početka ruske invazije prije godinu dana EU je Rusiji uvela sankcije bez presedana, ciljajući ruski vojni i financijski sektor te ograničavajući trgovinu. Na crnoj listi se našlo oko 1500 pojedinaca i tvrtki za koje se sumnja da su uključeni u rat.

Ipak, Unija je neke poslovne sektore ostavila netaknutima, uključujući belgijsku trgovinu dijamantima s Rusijom, a većina najvećih zemalja imala je neke svoje iznimke.

“Vidimo da se tempo europskih sankcija usporio dok, nasuprot tome, teroristička zemlja ubrzava ritam prilagodbe na sankcije”, rekao je Zelenski.

“Trebamo uhvatiti korak i to popraviti. Vjerujem da možemo”, dodao je Zelenski. Von der Leyen je, najavljujući novi paket sankcija EU i skupine G7 koji bi stupio na snagu 24. veljače, rekla da ograničavanje cijene nafte Rusiju košta 160 milijuna eura dnevno i najavila da uskoro stiže ograničenje koje se tiče naftnih derivata.




Stižu još oštrije mjere

“Rusija plaća tešku cijenu zbog naših sankcija koje uništavaju rusko gospodarstvo, vraćajući ekonomiju unazad. Primorali smo Putina da plati za ovaj strašni rat”, rekla je Von der Leyen i najavila još oštrije mjere protiv Rusije.

No, članice se tek trebaju složiti oko gornje cijene naftnih proizvoda, a već postoje naznake neslaganja. Poljska i baltičke zemlje zagovaraju što veće spuštanje cijene ruske nafte prije ponedjeljka, kada bi to trebale usvojiti članice G7.

Na pitanje novinara o borbi protiv korupcije u Ukrajini, jednom od ključnih pitanja za buduće članstvo te zemlje u EU, Von der Leyen je pozdravila “brzu reakciju Kijeva na političkoj razini” kako bi se vidjeli neki “opipljivi rezultati”.




Rekla je da je uvjerena da su antikorupcijske službe u stanju pripravnosti te da brzo otkrivaju slučajeve korupcije. Podsjećamo, u srijedu su ukrajinske vlasti pretresle domove više pojedinaca, uključujući poznatog oligarha.

U četvrtak je pak objavljeno da je pala i moćna porezna inspektorica kojoj su u stanu pronađeni milijuna, dragulji, skupi parfemi i dizajnerska odjeća…

Zaključno, za Bruxelles je borba protiv korupcije jedan od glavnih kriterija ako Ukrajina želi pristupiti europskom bloku. Zadnje što Europljani i SAD žele vidjeti je da se bilo vojna ili financijska pomoć Ukrajini za njezine ratne napore preusmjeri negdje drugdje.

I mi Hrvati ne zaboravljamo koliko smo antikorupcijskih procesa započeli u vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom, a šaka u oko narodu zauvijek ostaje predaja Ante Gotovine Haagu i Carli Del Ponte kako bi se umilili zapadu i približili se EU.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.