‘RADNIČKA FRONTA JE NEVAŽNA’: Ta retorika nije funkcionirala ni u komunizmu, a kamoli danas, smatra Gjenero

Autor: A.K.

Mladi zastupnik lijeve Radničke fronte David Bilić u zagrebačkoj je Skupštini govorio o “kultu poduzetništva” navodeći da Zagrebački inovacijski centar ne bi trebao postojati jer se tamo, kako kaže, prodaje priča o iluziji da svatko može biti poduzetnik.

U svom govoru usporedio je Rimac Automobil, koji je od 2009. dobit ostvario tek 2020. i Uljanik, koji je trenutno najveći gubitaš među hrvatskim tvrtkama. Za portal Otvoreno pitali smo politologa Davora Gjenera mogu li se izjave članova Radničke Fronte koji posljednjih dana iznose krajnje lijeve stavove, izjednačiti sa komunističkom ideologijom?

“Radnička fronta je antisistemska, anti-kapitalistička stranka koja nema relevantan politički utjecaj. Oni ne funkcioniraju unutar ustavnih vrijednosti, ali nisu ni na koji način ugroza za ustavne vrijednosti, prema tome bilo kakvo pokretanje procesa pred ustavnim sudom vezano uz njih bi bila pogreška”, kaže naš sugovornik.

Naglašava kako je Radnička fronta nevažna, marginalna politička opcija koja ne funkcionira unutar ustavnoga luka i kako smo tim završili.

“Te ideje koje taj mladi čovjek, iako je još student, zagovara su jednostavno redikulozne. To je retorika koja nije funkcionirala više unutar komunističkih vlasti u osamdesetima, a kamoli da bi mogla funkcionirati unutar pluralističkog društva zasnovanom na slobodi poduzetništva”, smatra Gjenero.

Upitom hoće li ovakve izjave koalicijskog partnera unazaditi stranku Možemo na idućim izborima, Gjenero odgovara da su unutar te lijeve stranke već pokrenuli to pitanje.

Ivo Spiegel pred parlamentarne je izbore počeo diskusiju unutar platforme Možemo o tome i meni se čini da će pronaći način da Radničku frontu potisne jer ona sa ovim idejama o carinjenju ušteda građana već na parlamentarnim izborima napravila štetu”, rekao je Gjenero te je dodao da je teško raskinuti koaliciju kad ste ju već jedanput napravili




“Ali ja ne vjerujem da će se ta koalicija na ovaj način na koji je bila do sada nastaviti jer zbog nje Možemo gubi, a ne dobiva”, zaključuje za Otvoreno Davor Gjenero.

Autor:A.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.