Foto: Damir Krajac / CROPIX

Radman Srbima uzvratio istom mjerom: ‘Protjerat ćemo njihovog diplomata’

Autor: I.G.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za 14:30 sati zakazao je presicu na kojoj je govorio o protjerivanju hrvatskog diplomata iz Srbije.

“Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno”, rekao je Grlić Radman o srpskom protjerivanju hrvatskog diplomata, prvog tajnika veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska poduzela recipročnu mjeru.

“Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH”, rekao je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘Nije dan razlog’

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je protjeran hrvatski diplomat iz Srbije.

“Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće”, kazao je.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbana za špijunažu rekao je: “Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partjeri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara.”
“Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno”, rekao je.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

‘To je stvar odabira’

Je li savjetnik viša funkcija od prvog tajnika i znači li to da je Hrvatska uzvratila žešće Srbiji?

“To je stvar odabira, mi nismo očekivali da će neki diplomat biti protjeran. Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati tko će biti protjeran? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem niti imenom”, rekao je.
Srbija hrvatskog diplomata proglasila personom non grata

Podsjetimo, ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) nepoželjnom je osobom (persona non grata) proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izišao iz okvira diplomatskih normi”, priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.

Sinoć je srpski portal Novosti.rs objavio da se radi o “dokumentiranoj špijunaži i vrbovanju za rad za hrvatsku službu”. Novosti nisu objavile dodatne informacije, a ne navode ni izvor svojih tvrdnji. Tabloid Alo piše da je srpska agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija) “razotkrila hrvatskog diplomata koji je u Beogradu pokušao napraviti agenturnu mrežu”, a navode i da je “kontaktirao s ljudima iz politike, biznisa i medija”.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.