fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

RADA BORIĆ: ‘Zabrinjava Milanovićeva izjava da takve provokacije dolaze s lijevog spektra’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović u petak napustio obilježavanje VRO “Maslenica ’93.“  zbog dvije osobe koje su na sebi imale ustaška obilježja “Za dom spremni”, a bile su u protokolu, u subotu je taj čin komentirala Rada Borić, saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka.

Govoreći u Novom danu N1 istaknula je kako ju zabrinjava Milanovićeva izjava da “pred izbore takve provokacije dolaze s lijevog spektra”.

“Prije bi trebao vidjeti dolaze li od dijela otpadnika iz HDZ-a… Izrijekom je rekao da takve provokacije dolaze iz lijevoga spektra. Zanimljivo, da bi provokacije sa ‘ZDS-om’, došle iz lijevoga spektra”, rekla je Borić.

Dodala je kako se stalno govori o interpretacijama.

“Nije u pitanju samo znakovlje i pozdrav ustaškog režima, vidimo da se na neki način normaliziralo tijekom 30 godina i omalovažavati žrtve, umanjivati njihov broj i patnje…”, istaknula je.
Rada Borić smatra da smo relativizirali i osnažili upravo ono što ne bismo trebali kao zajednica koja bi trebala biti temeljena na civilizacijskim vrijednostima.

“Zabrinjava da ne možemo donijeti nijednu pravu odluku. Opet smo vratili ustaše i partizane, borim se protiv toga da stalno radimo ravnotežu – koga nam je dosta iz ovog dijela para? Znamo da je antifašistički pokret, zajedno s partizanima, upisao Hrvatsku u pobjednice Drugog svjetskog rata”, rekla je Rada Borić.

Zakonom treba sankcionirati ustaško znakovlje
Osvrnula se i na sastanak predstavnika saborskih klubova održanog u petak u Židovskoj općini Zagreb. Sastanak je održan u vezi inicijative za izmjenama i dopunama KZ-a vezano uz sankcioniranje promicanja ustaškog režima, znakovlja i pozdrava. Zanimljivo je kako na sastanku nije bio nitko iz Kluba Mosta ni iz Domovinskog pokreta, ali je bio predstavnik Kluba HDZ-a.

“Važno je, i to je po prvi puta, oporba je razgovarala i dogovarala zajedno s opozicijom – HDZ-om i partnerima, što možemo napraviti, koju vrstu zakonskog okvira, da ova priča ode u povijest. Mi moramo početi graditi Hrvatsku bez prijepora, koji nisu niti trebali biti prijepori”, rekla je Rada Borić

“Kada kolege iz desnog spektra govore o ovom događaju, zaboravljaju da je HOS ’93. bio rasformiran, i sami bi mogli pogledati što je o HOS-u govorio predsjednik Tuđman…”, naglasila je.

Na tom je sastanku jednoglasno odlučeno kako se treba izmijeniti Zakon čime bi se sankcioniralo nedozvoljeno ustaško znakovlje. “Prošlo je previše vremena, uvijek se govori o pravom trenutku. Pravi trenutak smo propustili. Dogodila se normalizacija svega onoga što je trebalo biti u ropotarnici povijesti”, zaključila je Rada Borić.
Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.