fbpx
Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool /Guliver

PUTIN SVAKOG DANA IZGUBI 160 MILIJUNA EURA, ALI I DALJE JE U DOBITKU: Europa traži nove načine, s nestrpljenjem se čeka 5. veljače

Autor: Dnevno.hr

EU košta Rusiju oko 160 milijuna eura (171,9 milijuna dolara) dnevno, objavio je Centar za istraživanje energije i čistog zraka sa sjedištem u Helsinkiju u studiji koja analizira prvih tjedana sankcija koje su stupile na snagu 5. prosinca.

Brojke pokazuju kako Rusija svaki dan zaradi 640 milijuna eura od fosilnih goriva, što je pad od 1 milijarde eura dnevno od ožujka do svibnja 2022., neposredno nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Od 5. veljače Rusija bi mogla izgubiti dodatnih 120 milijuna eura dnevno, ako EU zabrani uvoz rafiniranih naftnih proizvoda poput dizelskog goriva, čiji je Rusija glavni dobavljač. To bi do veljače smanjilo zaradu Moskve na 520 milijuna eura dnevno.


Glavni izvor financiranja proračuna

Centar je objavio da je Rusija uspjela ostvariti 3,1 milijardu eura prihoda od isporuka nafte ispod gornje cijene, prikupivši 2 milijarde eura prihoda od poreza. Snižavanje gornje granice na 25-35 dolara po barelu gotovo bi u potpunosti eliminiralo porezne prihode tako što bi se cijena znatno približila trošku proizvodnje u Rusiji.

Trenutačna gornja granica je iznad tržišne cijene ruske nafte i ostaje unutar raspona onoga što je Moskvi potrebno za uravnoteženje proračuna.

Zapadne vlade borile su se pronaći način da smanje prihode od fosilnih goriva koja su glavni izvor financiranja proračuna ruske vlade i njezina rata protiv Ukrajine. Prvim sankcijama uglavnom se izbjegavalo blokiranje opskrbe naftom i prirodnim plinom jer je Europska unija uvelike ovisila o ruskim fosilnim gorivima kako bi pokrenula svoje gospodarstvo i jer su vrtoglave cijene energije na početku rata potaknule veliki skok inflacije u Europi i SAD-u.

Grupa sedam velikih demokracija osmislila je gornju cjenovnu granicu kao rješenje za sprječavanje protoka ruske nafte u druge dijelove svijeta i izbjegavanje oštro viših cijena energije, a istovremeno smanjivanje prihoda Kremlja.

Ograničenje prodaje starih tankera

Ograničenje se provodi  tako što je osiguravajućim društvima, uglavnom sa sjedištem na Zapadu, zabranjeno osiguravati pošiljke ruske nafte po cijeni iznad gornje granice. Naftni embargo EU-a blokira većinu ruske nafte koja dolazi u kamionima cisternama.

Snižavanje ograničenja moglo bi imati nepredvidive učinke jer je predsjednik Vladimir Putin rekao da Rusija neće prodavati naftu zemljama koje poštuju ograničenje, ali ta se prijetnja nije ostvarila jer je ograničenje iznad tržišne cijene.
Naftna tržišta, međutim, sada su manje usredotočena na potencijalni gubitak ruske nafte nego na slabu potražnju zbog globalnog usporavanja gospodarstva, koje je uzrokovalo pad cijena.

Think tank koji je sastavio procjene poziva na ograničenje prodaje starih tankera kako bi se spriječilo Rusiju, njezine saveznike i povezane trgovce da izgrade zamjensku flotu kojom bi zaobišli ograničenje cijene nafte, te poziva na povećanje kazni za izbjegavanje ograničenja.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.