fbpx
Foto: Guliver

‘PUTIN RATNI ZLOČINAC? RAKETIRAT ĆEMO HAAG!’ Medvedev iznosi jezive prijetnje: ‘Ovo nije sumnjivi sud za Jugoslaviju, pažljivo gledajte u nebo’

Autor: I.G.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je na mogućnost ciljane upotrebe hipersoničnog projektila iz Sjevernog mora na Haški sud, koji je nazvao “jadnom međunarodnom organizacijom”, nakon što je sud izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sud je optužio Putina za ratni zločin zbog ilegalne deportacije stotina djece iz Ukrajine. Moskva je odbacila optužbe, tvrdeći da nema pravnu snagu u Rusiji, koja nije članica tog suda.

”Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile koja ne sudjeluje u Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) na istim osnovama kao SAD i druge zemlje”, napisao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

”Posljedice po međunarodno pravo bit će monstruozne”, poručio je u podužoj objavi, u kojoj se kritički osvrnuo na dosadašnje djelovanje Zapada i ICC-a ne štedeći ni na uvredama, a nakon što je ICC izdao nalog za Putinovo uhićenje.


”Dogodio se konačni kolaps sustava međunarodnog prava. Priznajemo: ni prije nije bilo baš učinkovito. Pogotovo međunarodne institucije. Raspala se Liga naroda, SSSR je razmišljao o istupanju iz UN-a, konvencije i drugi međunarodni akti danas se teško usvajaju, postoji potpuni angažman i diktat skupine anglosaksonskih zemalja, ali glavni nedostatak sustava međunarodnog javnog prava njegova je neučinkovitost”, istaknuo je, između ostalog, Medvedev u svojoj objavi.

‘Predsjednik Sudana pljunuo je na optužbe’

”Zemlje ne žele provoditi pristrane akte Opće skupštine UN-a, stavljati veto na odluke Vijeća sigurnosti UN-a, napuštati razne institucije UN-a. Razlog je njihova nepravda koja se temelji na nedopustivosti prisile skupine suverenih država na iste suverene države. Jednak nema moć nad jednakim. Uzmimo kao primjer ovaj usrani, beskorisni ICC, nastao na temelju Rimskog statuta kojemu nisu pristupile najveće države. Koga je smatrao odgovornim?” zapitao je bivši ruski predsjednik.

”Predsjednik Sudana pljunuo je na optužbe i unatoč vojnom udaru u svojoj zemlji nije dostupan ‘pravdi’. Ostalo uopće nije vrijedno spomena. Drugim riječima, učinkovitost je nula. Ovo nisu sudovi u Nürnbergu i Tokiju stvoreni ad hoc. Ili čak sumnjivi sud za Jugoslaviju. Razumljivo je. Uostalom, zemlji i njezinim čelnicima moguće je suditi u dva slučaja: prvo, kada je sama zemlja silno oslabjela, gotovo izgubila suverenitet i odlučila sama sebi priznati sud; i drugo – kada je zemlja izgubila rat i kapitulirala. Inače je nemoguće. I svi to razumiju”, ustvrdio je.

Medvedev je izjavio da se Rusija neće suditi na istim osnovama kao i SAD i druge zemlje te da se boji da će sud izgubiti svoj autoritet zbog svojih postupaka. Medvedev je također istaknuo američke zločine u Afganistanu i Iraku kao najdiskreditirajuću epizodu za sud.

Poručio je i da je sasvim moguće zamisliti ciljanu upotrebu hipersoničnog “Oniksa” iz Sjevernog mora s ruskog broda na Haškom sudu, koji je nazvao samo jadnom međunarodnom organizacijom, a ne stanovništvom NATO države: ”Dakle, rat neće početi. Oni će se bojati. I nitko neće požaliti. Dakle, građani suca, pažljivo gledajte u nebo.”

U međuvremenu, ministri pravosuđa iz cijelog svijeta sastali su se u ponedjeljak u Londonu kako bi raspravljali o potpori ICC-u nakon što je izdao nalog za uhićenje Putina. Zamjenik britanskog premijera Dominic Raab izjavio je da se okupljaju kako bi pozvali ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tijekom “nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije”.
U međuvremenu, ruski dužnosnici su izjavili da je nalog za uhićenje Putina neprihvatljiv i da nema pravnu snagu u Rusiji, koja nije članica ICC-a. Moskva je također istaknula da su optužbe protiv Putina politički motivirane i da se radi o pokušaju destabilizacije ruske vlasti.

U ovoj napetoj situaciji, ostaje neizvjesno što će se dogoditi s ICC-om i kako će se zemlje diljem svijeta pozicionirati u odnosu na ovu organizaciju.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.