Ilustracija/Flickr

Putin pokazao da je jači i od sankcija i od izolacije! Pogledajte rezultate ekonomskog foruma!

Autor:

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF) može se pohvaliti dugogodišnjom tradicijom. Održava se još od 1997. godine, a od 2005. pokroviteljstvo je u potpunosti preuzeo predsjednik Rusije Vladimir Putin. Glavni zadatak foruma je podrška konstruktivnom dijalogu, usmjerenom na uspostavljanju i jačanju odnosa između država, poslovnih krugova i kompanija. 

U tri dana ovogodišnjeg Međunarodnog ekonomskog foruma, koji je trajao od 06. do 09. lipnja, oboreni su svi rekordi. Koliko je javnosti predstavljeno, u Sankt Peterburgu je zaključeno 650 sporazuma vrijednih 47,1 milijardi dolara. Ima i ugovora koji se smatraju poslovnom tajnom, o čijoj težini i iznosima možemo samo nagađati. Forum, kojeg mnogi uspoređuju sa švicarskim Davosom, pokazao je živi interes međunarodne poslovne elite za Putinovu Rusiju. Kako prenose mnogi strani mediji, predstavljeno je 1.300 stranih i više od 2.500 ruskih kompanija, a čak 4 tisuće novinara pratilo je ovaj događaj.

Forumu su prisustovali lideri šest zemalja, kao i Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, koji je apelirao na prisutne da pokažu mudrost kako ne bismo ponovo skliznuli u Hladni rat. Prema zaključcima UN-ovog tajnika, odnosi u svijetu prvo su bili bipolarni, kasnije multipolarni, a sada su kaotični. Stoga je izrazio težnju za pokretom prema pravičnoj globalizaciji.

Najznačajniji događaj Foruma bilo je plenarno zasjedanje na kojem su, pored ostalih visokih dužnosnika, sudjelovali i predsjednici Rusije i Kine — Vladimir Putin i Xi Jinping. Površinom najveću zemlju svijeta, koja je snažno pogođena europskim i američkim sankcijama od 2014. zbog aneksije Krima, počelo je privlačiti kinesko tržište. Xi i Putin razgovarali su o jačanju odnosa između dviju zemalja, o globalnom partnerstvu i strateškoj suradnji, koja ulazi u novo razdoblje. Oba su predsjednika apelirala na SAD da vrate nuklearno oružje na svoj teritorij, a prozvan je i Iran vezano uz poštivanje obveza iz nuklearnog sporazuma.

I Rusija i Kina smatraju nedopustivim politički diktat i valutne ucjene u međunarodnoj trgovini. Protive se svakoj pojavi protekcionizma, uključujući jednostrana trgovinska ograničenja. U budućnosti će se Putin i Jinping zalagati za transparentni trgovinski sustav koji je zasnovan na glavnoj ulozi Svjetske trgovinske organizacije. Kako je konstatirao kineski predsjednik: ‘odnosi dvije zemlje izdržali su test vremena u kontekstu promjenjive situacije u svijetu’.


 

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.