Foto: Russian Presidential Press Offic/Guliver

PUTIN NAREDIO PREKID VATRE! Ruski predsjednik odlučio, oglasio se Kijev: Zadržite si licemjerje

Autor: M.P.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je prekid vatre u Ukrajini za pravoslavni Božić od 6. do 7. siječnja.

Putin je naložio svom ministru obrane Sergeju Šojguu da uvede 36-satno primirje duž cijele crte borbe u Ukrajini od sutra u podne do ponoći 7. siječnja, priopćio je Kremlj.

Ruske trupe moraju prekinuti paljbu 36 sati kako bi obilježili pravoslavni Božić, prenosi Guardian.

Putin je poručio:

“Uzimajući u obzir apel Njegove Svetosti Patrijarha Kirila, nalažem ministru obrane Ruske Federacije da uvede režim prekida vatre duž cijele linije u Ukrajini od 12.00 sati 6. siječnja 2023. do 24.00 sata 7. siječnja, 2023. Polazeći od činjenice da veliki broj građana koji ispovijedaju pravoslavlje živi u područjima neprijateljstava, pozivamo ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre i omogući im prisustvovanje službama na Badnjak, kao i na Božić”.

Kijev: Privremeno primirje tek kad napuste okupirani teritorij

Mihajlo Podoljak, viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika, odbacio je pozive Vladimira Putina na privremeni prekid vatre za obilježavanje pravoslavnog Božića.

Ukrajina “ne napada strane teritorije i ne ubija civile” i “uništava samo pripadnike okupacijske vojske na svom teritoriju”, napisao je Podoljak na Twitteru.




Rekao je da će “privremeno primirje” biti moguće tek kada Rusija napusti teritorij koji je okupirala u Ukrajini te da zadrže licemjerje za sebe.

Kiril pozvao na prekid vatre, Kijev to odbacio

Podsjetimo, ruska državna novinska agencija Tass ranije je izvjestila da je patrijarh Kiril pozvao na prekid vatre i božićno primirje u Ukrajini.

U izjavi objavljenoj na internetskoj stranici crkve, Kirill je rekao:

“Ja, Kiril, Patrijarh moskovski i sve Rusije, apelujem na sve strane uključene u međusobni sukob s apelom da obustave vatru i uspostave božićno primirje od podneva 6. siječnja do ponoći 7. siječnja, kako bi pravoslavci mogli prisustvovati službama na Badnjak i dan Rođenja Kristova”.

Ukrajina je odbacila poziv Kirila, patrijarha Ruske pravoslavne Crkve, na primirje između Rusa i Ukrajinaca za pravoslavni Božić.

Uskoro opširnije…

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.