Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PUPOVAC U VARIVODAMA PRUŽA RUKU POMIRBE: ‘Svjestan sam da su ovim zločinima prethodili isti takvi zločini nad Hrvatima’!

Autor: Dnevno

Danas u 11 sati počelo je održavanje komemoracije u Varivodama za srpske civile ubijene nakon Oluje. Komemoraciji prisustvoje predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministra pravosuđa Ivana Malenice i potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića.

Prisutnima se obratio Milorad Pupovac koji se na početku zahvalio svim predstavnicima visokih državnih institucija RH i drugih zemalja, a koji su došli na komemoraciju.

“Prije 25 godina gotovo dva mjeseca nakon operacija Oluja, u Varivodama je ubijeno 9 mahom starih mještana. U Gošiću je ubijeno 8 mještana također mahom starijih mještana, a zločini su zahvatili cijelu općinu Kistanje. Ubijeno je 57 ljudi. Ubijalo se i u drugim mjestima oko Knina. Svim žrtvama je zajedničko to da su ostali u svojem zavičaju, svojem kučištu u svojoj zemlji. A ostali su i u uvjerenju da se njima ništa neće dogoditi. Svima njima je bilo zajedničko i to da ih nije imao tko zaštititi od onih koji su nakon rata nastavili rat ubijanjem, rušenjem i paljenjem. Oni koji su pred nama i svjetskom javnošću obećali da će to učiniti nisu to učinili. Nisu ih zaštitili. Njihove ubojice nisu tražene niti procesuirane a ukoliko su bile procesuirane nisu osuđene niti za ubojstva, a kamoli paljenje i rušenje. Naša javnost još nema potrebnu svijest da zna o ovim zločinima i svijest o boli koju su ti zločini nanijeli srpskom stanovništu.

Svjestan sam da su tome uvelike doprinjeli isti takvi zločini prema Hrvatskom narodu, a koji su se dogodili prije Oluje. Prema tim zločinima trebamo imati sućut. Ratovi često počinju otvaranjem grobova onih koji su stradali u prethodnim ratovima. Dolazak potpredsjednika Vlade Miloševića i govor Andreja Plenkovića u Kninu znak su promjene u politici sjećanja i komemoriranja žrtava u Republici Hrvatskoj. Kao što rat započinje ubojitim riječima tako on ne završava kada utihnu topovi i puške. On završava kada utihnu riječi koje su im prethodile. Zbog toga, želimo promijeniti način na koji se komemoriraju sve žrtve u Republici Hrvatskoj. Želimo da riječi rata zamjene riječi koje grade mir”, rekao je Pupovac.

Nakon Pupovca govorio je i Plenković. Rekao je da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. “Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaše obitelji”, poručio je Plenković.

Gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., ubijeno je devet mještana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.




U Gošiću kod Kistanja 27. kolovoza 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65).

Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo ratnih aktivnosti. Do danas nitko nije osuđen za te zločine.




Nakon komemoracije, predsjednik Vlade Plenković posjetit će Šibenik, gdje će se sastati s gradonačelnikom Grada Šibenika Željkom Burićem i županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom na tvrđavi Barone.

Potom će sudjelovati na svečanosti otvorenja Inkubatora za nove tehnologije Trokut Šibenik. U pratnji predsjednika Vlade bit će ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.