Foto: Duje Klaric / CROPIX

PUPOVAC OBJAVIO HOĆE LI U PETAK BITI U KNINU: ‘Prije dvije godine smo započeli proces pomirenja, sad je on stao’

Autor: Dnevno.hr

Srpsko narodno vijeće i Documenta su u Deringaju kod Gračaca organizirali skup za sjećanje na sve one koji su 1995. u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluji izgubili živote ili domove i zavičaj.

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac je na komemoraciji rekao da se dostojanstveno prisjećaju svih onih koji su u nasilju izgubili život, kao što je to bio slučaj s više od stotinu Srba tijekom i nakon Oluje na području općine Gračac.

“Ovdje ih se nitko drugi ne bi sjetio, kao što se nadležna tijela vlasti ne sjećaju svoje pravne odgovornosti za utvrđivanje okolnosti njihova stradanja 1995. godine. Tu su da bi se sjetili sveukupnog stradanja, progonstva, razaranja i ubojstava i stradanja svih, bez obzira na vjeru i naciju, a naročito naših sugrađana Hrvata iz ovog kraja i drugih krajeva Hrvatske i drugih zemalja iz kojih su morali izbjeći i ovdje se naseliti; jer i ta su stradanja jednako vrijedna naše empatije, našeg suosjećanja”, rekao je Pupovac naglasivši kako je sjećanje važno da žrtve “nacionalizma, mržnje i neprijateljstva ne bi stvarale stanje trajnog nacionalizma, mržnje i neprijateljstva, ovdje i tamo”.

“Za naše sunarodnjake Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve koji nisu činili zločine. Treba imati istinske suze za majke Petrovačke ceste i za žrtve Deringaja, za one u Kijanima i Tomingaju, ili onih iz Škabrnje i Široke kule, a koji nisu stigli pustiti suzu prije nego što su ubijeni u svojoj kući, svojem zavičaju i svoj zemlji”, poručio je Pupovac,

Objavio je i kako ove godine nikoga iz SDSS-a neće biti u Kninu na obilježavanju Oluje.

“Prije dvije godine smo pokrenuli proces iskoraka u politikama sjećanja koje bi trebale pridonijeti snažnijem pomirenju između pomirenja Hrvata i Srba. Nažalost, to je zastalo, sve što se u međuvremenu događalo protekle dvije godine, samo je narušavalo ono što smo stvorili. Bio bih sretan da poruke koje smo poslali odavde, da ih se čuje i da sutra ili prekosutra ne bude poruka koje će odašiljati i poticati na mržnju i neprijateljstvo”, rekao je Pupovac.

Na novinarsko pitanje hoće li ići u Novi Sad, gdje će građani Srbije 4. kolovoza sudjelovati na komemoraciji za žrtve Oluje, odgovorio je:




“Kada bi moj dolazak pridonio tome da komemoracije i sjećanje na žrtve Oluje i obilježavanje u Kninu budu u skladu sa zaustavljanjem tenzija koje se formira u javnosti, ne biste me to trebali pitati. Znali biste da bih tamo bio, kao što sam bio prije nekoliko godina”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.