Foto: Unsplah

Punih 26 godina obavljala kućanske poslove i sada je bivši muž mora isplatiti: Cifra je ogromna

Autor: Dnevno.hr

Nesvakidašnja presuda dolazi iz Španjolske. Naime, jedna je Španjolka na sudu izborila da joj suprug treba platiti gotovo 90.000 eura za obavljene kućanske poslove. Zanimljivo, ovo nije jedina takva presuda. Konkretnije, španjolske novine El Mundo izvijestile su o odluci suda u Pontevedri da muškarac svojoj bivšoj ženi mora platiti 88.025 eura za kućne poslove koje je obavljala tijekom 26 godina braka.

Neimenovani par vjenčao se 1996., a do razvoda 2022. supruga se uglavnom posvetila odgoju kćeri jedinke i kućanskim poslovima. Tijekom ovih godina skupila je samo 205 dana radnog staža izvan kućanstva. Suprug je nakon razvoda ostao u obiteljskoj kući koja je već bila otplaćena, dok je žena morala iznajmiti stan. Kako bi se uzdržavala, morala je odmah pronaći posao. No, budući da je 26 godina provela kao kućanica, vjerojatno će imati pravo na vrlo nisku mirovinu. Stoga je tražila naknadu za sve godine rada u kućanstvu.

Najprije je prvostupanjski sud odlučio da muškarac mora platiti 120.000 eura odštete, ali oboje su se žalili na odluku. Muškarac je bio spreman platiti 60.000 eura, dok je žena tražila nešto više od 183.000 eura. Bivša supruga je u svoju obranu tvrdila da je od 1989. godine do godinu dana nakon vjenčanja bila zaposlena, a potom je postala kućanica, dok je on nastavio raditi i financijski zbrinjavati obitelj. Ova ekonomska neravnoteža teško ju je opteretila kada je brak završio, jer je morala odmah pronaći bilo kakav posao kako bi se uzdržavala.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Muž ima svoj pogled na stvar

Bivši suprug je osporio te tvrdnje, tvrdeći da njegova bivša supruga sada ima posao koji ju može uzdržavati bez tereta brige o djetetu, jer je njihova kći punoljetna i ne živi s majkom. Osim toga, rekao je da su oboje “pomogli u podnošenju tereta braka” i da nije pošteno da mora platiti svojoj bivšoj ženi koja je stalno zaposlena osoba.

Sud u Pontevedri odlučio je smanjiti 120.000 eura početne odštete na 88.025 eura, ali suprug također mora svojoj bivšoj ženi tri godine plaćati mirovinu od 350 eura mjesečno, koja se svake godine usklađuje s inflacijom. Oboje se sada mogu žaliti na ovu presudu Vrhovnom sudu.

I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran
Ovakvi su slučajevi u Europi navodno sve češći u posljednjih nekoliko godina. Prošle je godine tako sud u Španjolskoj naložio optuženiku da svojoj bivšoj supruzi plati 204.000 eura za 25 godina rada u kućanstvu, a 2021. jedan je Portugalac svojoj bivšoj supruzi morao platiti 80.000 eura za neplaćeni rad tijekom 30-godišnjeg braka.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.