FOTO Tom Dubravec / CROPIX

PUČKI TRIBUN ZAZVAO MILANOVIĆA: ‘Predsjedniče, hitno pozovite Grlića Radmana na red!’ Što stoji iza sve većih simpatija Milanovića i Most-a?

Autor: Dnevno.hr

Ne stišava se bura nakon što je Srbija podigla optužnicu za navodne ratne zločine protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota.

“Zbog podizanja optužnice srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota hitno treba pozvati na red ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana”, napisao je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u današnjem pismu predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Dao jasne upute

“Neposredan povod za ovo obraćanje su medijske najave da je Republika Srbija podignula optužnice protiv četiri časnika Hrvatske vojske zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Stoga Vam skrećem pozornost kako je Odlukom Vlade RH 19. srpnja 2016. osnovano međuresorno Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji. Prva od četiri konkretne zadaće Povjerenstva je, sukladno važećoj Odluci Vlade Republike Hrvatske “praćenje provedbe obveze ukidanja zakonodavstva kojim je Republika Srbija arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države”.

Istom Odlukom Vlada RH je ministra vanjskih i europskih poslova obavezala da predsjedava Povjerenstvom, te da sazove najmanje četiri sjednice godišnje. Upoznat sam kako je 2016. tadašnji ministar vanjskih i europskih poslova sazvao dvije sjednice Povjerenstva, no kasnije imenovani ministri nisu sazvali niti jednu sjednicu iako Vlada RH nije ukinula Odluku o uspostavi i radu Povjerenstva. Također, Vlada RH je Odlukom o uspostavi Povjerenstva imenovala savjetnika za vanjsku politiku predsjednika Republike Hrvatske za stalnog člana Povjerenstva.

Traži sjednicu Povjerenstva

Slijedom navedenog predlažem da Vaš savjetnik za vanjsku i europsku politiku gospodin Neven Pelicarić službeno potakne gospodina ministra Gordana Grlića Radmana da žurno sazove prvu sjednicu Povjerenstva u ovoj godini. Uvjeren sam kako članstvo RH u Europskoj uniji, kao i sadržaj Pregovaračkog okvira za Republiku Srbiju koji je u Općim stajalištima Europske unije utvrđen 9. siječnja 2014., nudi brojne mogućnosti za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa u područjima nadležnosti Povjerenstva.

Čvrsto vjerujem kako se pitanje izvršavanja svih obaveza Republike Srbije prema EU u područjima vanjske politike koja su od vitalnog interesa Republike Hrvatske može i mora sustavno riješiti na međuresornoj razini s predstavnikom predsjednika RH, sukladno Ustavu Republike Hrvatske” , napisao je saborski zastupnik Mosta.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.