Foto: Pixabay, Ilustracija

Psihologinja koja je upozorila na curicu s autizmom dobila opomenu pred otkaz

Autor: Dnevno.hr

Psihologinja i socijalna radnica koje su radile na slučaju djevojčice s autizmom po koju zbog spleta nesretnih okolnosti rodbina nije došla u vrtić, a onda ju je 30 ustanova odbilo smjestiti, dobile su opomenu pred otkaz, javlja HRT.

Nakon što je tužna priča došla u medije i odjeknula obavljen je izvanredni upravni nadzor kojim se utvrdilo da su propust napravile upravo psihologinja i socijalna radnica.

Photo: Pixabay, Ilustracija

“Utvrđeno je zapravo da kolegice, nadležna socijalna radnica i nadležna psihologinja, nisu pravovremeno poduzele odgovarajuće mjere i radnje, odnosno aktivnosti s ciljem zaštite prava i dobrobiti djeteta, iako su imale sva saznanja da su u obitelji prisutne ugrožavajuće okolnosti”, rekla je za HRT Tatjana Štritof, šefica Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

No, u sindikatu smatraju da su kolegice napravile sve što su trebale u tom trenutku.

‘Pravi problemi se prikrivaju’

“Imamo i drugih slučajeva koji su isto tako kolege dobili opomenu, odnosno to se zove upozorenje, što smatramo da nije način na koji se razvija sustav, da bude konkretniji. Ljudi su naravno ustrašeni. Sada imamo u zadnje vrijeme veliki odljev radnika”, komentirala je Mirjana Zvekić Pohanić, sindikalna povjerenica Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Osim Sindikata, kolegice su podržali i članovi inicijative “Od šutnje do promjene”, koja okuplja oko 500 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi. Poručuju da se vrlo često pravi problem kao u konkretnom slučaju – prikrivaju.

POZADINA O KOJOJ SVI ŠUTE! SOCIJALNA RADNICA OTKRIVA ISTINU: Što se zapravo događa daleko od očiju javnosti?




“Pravi problemi su to da nema dovoljno mjesta za djecu izuzetu iz obitelji, kao i da nema dovoljno radne snage. U Zavodu su svjesni nezadovoljstva zaposlenih. Upravo zato je osnovan je Zavod umjesto bivših centara za socijalnu skrb. Jasno da ne možemo odmah krenuti sa svim što je zamišljeno jer tu su potrebni i određeni tehnički preduvjeti, potrebni su i dodatni kadrovski kapaciteti, ali na svemu tome radimo”, rekla je Štritof za HRT.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.