fbpx
Foto: Screenshot/N1

PSIHIJATRICA OBJASNILA DJELOVANJE PSIHOFARMAKA! Lijekovi pod čijim je utjecajem bio otac koji je usmrtio svoju djecu

Autor: L.B.

Vezano za vijest kako je Harald Kopitz bio pod utjecajem psihofarmaka pri stravičnom činu ubojstva troje svoje dijete, psihijatrica Nadica Buzina je gostujući na N1 televiziji pojasnila što su točn0 psihofarmaci.

“Svi koji radimo na psihijatriji u svakodnevnoj upotrebi koristimo psihofarmake. To su lijekovi, jedna velika skupina lijekova koja se primjenjuje u liječenju različitih psihičkih, odnosno psihijatrijskih poremećaja”, istaknula je Buzina.

Ona je navela da postoji nekoliko grupa psihofarmaka, ovisno o vrsti djelovanja koja se od njih očekuje.

‘Ti lijekovi liječe određene poremećaje, a ne izazivaju psihičke smetnje’

“Tako postoje anksiolitici, koji su tzv. blaži lijekovi, oni lijekovi koji se koriste u svakodnevnoj upotrebi za smanjenje anksioznosti, napetosti kod bolesnika. Najčešće su u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, iz skupine antidepresiva i antipsihotika. Antidepresivi spadaju u skupinu lijekova koji se koriste za liječenje afektivnih, odnosno depresivnih poremećaja. Antipsihotici su rezervirani za teže psihijatrijske poremećaje”, kazala je psihijatrica.

Dodala je da navedeni lijekovi služe za liječenje određenih poremećaja, a ne da bi izazivali psihičke smetnje.

Je li moguće predvidjeti rizična ili agresivna ponašanja?

“Svi nosimo određene agresivne potencijale. Jedna normalno strukturirana osoba će te svoje agresivne potencijale možda usmjeriti na zadovoljenje nekakvih svojih interesa, hobija i tako. Osobe koje imaju psihičke poremećaje, ali ne u smislu da su duševno bolesne, malo teže svoje agresivne impulse usmjeravaju u socijalno prihvatljive oblike ponašanja i često puta mogu reagirati na način koji baš nije socijalno prihvatljiv”, rekla je Buzina i dodala:

“Je li moguće sva rizična ponašanja predvidjeti? Nije, ali kada se rade procjene rizika u određenim situacijama koje su bitne za donošenje psihijatrijskih ili sudskih odluka, onda naravno treba uzeti u obzir sve rizične i zaštitne faktore i na temelju toga donijeti buduću procjenu rizika.”

Istaknula je da je ta procjena rizika jedan od najtežih dijelova posla.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.