Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Prvi objavljujemo dio popisa četničkih provokacija i napada Srba na Hrvate!

Autor: Iva Međugorac

Više od jednom dnevno, napadani su Srbi u Hrvatskoj u prošloj godini, podatak je to iz Biltena Srpskog narodnog vijeća, kojeg je prenio portal Novosti, a potom i veliki broj srbijanskih medija. Portal Novosti, koji ukazuje na obespravljenost Srba u Hrvatskoj, financira se iz Hrvatskog državnog proračuna s oko 400 tisuća eura godišnje, a nerijetko objavljuje tekstove i naslovnice koje su primjer netolerancije i netrpeljivosti prema većinskom, hrvatskom stanovništvu…

Kada se govori o podređenom položaju Srba u Hrvatskoj, treba imati na umu da predstavnici srpske nacionalne manjine imaju svoja tri zastupnika u Saboru, dok je njihove vijećnike na lokalnim razinama, gotovo nemoguće pobrojati. S druge, pak, strane, Hrvati u Srbiji kao da i ne postoje, jer se u srbijanskom parlamentu njihov glas ne može čuti, a napadi na Hrvate prolaze prilično nezamijećeno!

Redakcija 7Dnevno sastavila je stoga popis svih napada, te najistaknutijih neprimjerenih izjava i istupa u kojima su mete bili Hrvati, a napadači Srbi, na području Srbije i Hrvatske.

Jedan od zaključaka je – kako niti jedan napad na Hrvate u javnom prostoru ni približno nije odjeknuo – kao napad na Milorada Pupovca, kriškom limuna…

U tekstu smo izvukli samo neke izjave i događaje pa sami prosudite..

1.

7. rujna 2019.




Zabrana ulaska srpskim kadetima u Hrvatsku na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika, izazvala je lavinu negativnih reakcija u Srbiji, a tim povodom oglasio se i Vučić, tvrdeći da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu. Srbi se, prema njemu, moraju brinuti o svojim žrtvama, ali i tome da im nitko ne zabrani odavanje počasti. Najavio je i snimanje filma o Jasenovcu, što je, kako je rekao, bilo zabranjeno 75 godina. Inače, izaslanstvu srpske vojske, predvođenom zapovjednicima s vojne akademije, kadetima i pitomcima vojne gimnazije – zabranjen je ulazak u Hrvatsku. Prema verziji hrvatske policije, njihov posjet nije bio najavljen, a delegacija je na Bajakovu zaustavljena, zadržana i pretresena. U prtljazi su bile službene vojne uniforme, a iz srbijanskog Ministarstva obrane tvrde, da je to u skladu s pravilima službe, međutim, hrvatski carinici nisu bili toga mišljenja. Istodobno im nije dopušten nastavak putovanja ni u civilu, pa su vraćeni u Srbiju.

2.

5. rujna 2019.




Policija je u Vodicama dovršila krim istragu nad 40-godišnjakom, osumnjičenim za prijetnju 64-godišnjem hrvatskom branitelju, Ratku Despotu. Policija je izvjestila kako je osumnjičeni putem mobitela ozbiljno prijetio oštećenom zbog nacionalnog podrijetla, da bi ga ustrašio ili uznemirio, te da je predan pritvorskom nadzorniku. „Dosta je tebe i tvoje države“, ispričao je Despot telefonski razgovor koji ga je uznemirio. „Rekao mi je da sam napravio veliko zlo u mjestima Ostrovica i Bulić, a ja inače dolazim iz Bulića, ali živim u Šibeniku. Nastavio je da treba likvidirati mene i moju državu, a da je sve ovo Krajina, da će opet biti i šire i da će sve ponovno doći na svoje”, kazao je Despot i dodao da ga je osoba s druge strane linije vrijeđala jer je Hrvat pravoslavne vjere.

3.

3. rujna 2019.

Ubij Hrvata da Šiptar nema brata“, grafit je koji se nedavno pojavio na objektu u novosadskoj četvrti Detelinara.

4.

26. kolovoza 2019.

Na stadionu Crvene zvezde u Beogradu, osim murala posvećenog ratnom zločincu, Ratku Mladiću, osvanuo je i tenk postavljen uoči utakmice s Young Boysima. Na tenku stoji natpis „sjeverna armija“, a u beogradskom klubu smatraju da simbolizira borbu. Međutim, Informer je objasnio o čemu se zapravo radi. „U pitanju je stari zaplijenjeni tenk iz Vukovara”, navodi se u tom mediju. Opravdano, Hrvati su tenk protumačili kao provokaciju i to jednu u nizu, jer i ranije su navijači Crvene zvezde vrijeđali Hrvatsku zbog Oluje, a osim toga poznati su po tome što slave Dražu Mihailovića i Ratka Mladića, a transparent na kojem na ćirilici piše Vukovar, dio je njihove koreografije. Ipak, navijači zagrebačkog Dinama nisu ostali dužni Srbima, pa je na Maksimiru osvanuo traktor kao odgovor na srpske provokacije…

5.

5. kolovoza 2019.

Na okupljanju u Krušedolu gdje se obilježavala 24. godišnjica Oluje, srpski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da „neki slave sladostrasno i slavodobitno to što su Srbi protjerani iz Hrvatske. I to uz pjesme uz koje pristojni ljudi ne bi mogli ni stajati ni sjediti. Uz koje veličaju ustaške nacističke pozdrave. Uz pjesmu da će nas stići njihova ruka i preko Drine. Odgovor za sve njih i za Franju Tuđmana: otišli su Srbi, to je velika tuga i muka za svakog Srbina. Je li Hrvatska sretnija i uspješnija zbog toga?”, poručio je predsjednik Srbije, dodajući da Srbi i Srbija nisu nestali. „Naše je da ujedinimo narod i da znamo koji je naš nacionalni interes, da podižemo ekonomije, da ćirilicom pišemo i čitamo udžbenike i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj“, napomenuo je Vučić.

6.

13. lipnja 2019.

Nogometaši i uprava NK Hajduk Mirko, iz Mirkovaca, sela pored Vinkovaca, naslov prvaka u županijskoj nogometnoj ligi Vukovarsko-srijemske županije 2018./2019., slavili su uz četničke pjesme, a na prijemu medalja, u svlačionici su pjevali o karinskom plavom moru. Riječ je o pjesmi Jovan Dalmatinac, koju izvodi Mile Delija, srbijanski pjevač iz okolice Obrovca, koji u narodnjačkim pjesmama slavi i veliča propalu srbijansku paradržavu na teritoriju Hrvatske.

7.

20. ožujka 2019.

Igor Tomkić, Hrvat iz Berana u Crnoj Gori, pretučen je u naselju Dolac. Na njega su nasrnula dvojica sugrađana koja su ga dulje vrijeme malteritrala i prijetila mu samo zato što je pripadnik nacionalne manjine. Napadu je prethodila njegova ispovijest u kojoj je otkrio da on i njegova obitelj žive u strahu, te da prijetnje i nasrtaji na njegovu imovinu ne prestaju.

8.

18. travnja 2019.

Hrvatski radio Vukovar izvijestio je o grafitu koji prikazuje psa pored kojeg je ćiriličnim pismom napisano ime Leksi, uz to stoji ćirilični natpis – Srbija do Tokija – a latinicom je, pak, ispisan natpis MUP RH, koji je potom prekrižen. Pored toga stajala je maskota muške osobe koja pokazuje srednji prst ruke, dok je na čelu imala ispisano ćirilično 4 S.

9.

11. travnja 2019.

Oko pet tisuća srbijanskih navijača u beogradskoj Areni Štark, pojavilo se sa četničkim i fašističkim zastavama, a tijekom rukometne utakmice na kojoj se bivši hrvatski izbornik Červar znojio pokušavajući formirati svoju momčad, srbijanska publika počela je provocirati skandirajući: „Vukovar je Srbija“.

10.

2. ožujka 2019.

Na ogradi sjeverne tribine na Marakani, izvješena je zastava s natpisom – Vukovar.

11.

10. ožujka 2019.

Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“, poruka je izrečena na skupu neofašističkog Ravnogoranskog četničkoga pokreta, koji je u Višegradu slavio ratnog zličinca iz Drugog svjetskoga rata, četničkog zapovjednika, Dražu Mihailovića.

12.

21. veljače 2019.

U Novom Sadu brutalno je pretučen vozač Čazmatransa na kojega je nasrnuo putnik. „Udario ga je više puta nogama i rukama. Vozač je pao na beton, građani su ga potom zaštitili, a napadač je pokušao pobjeći“, prepričavali su očevici nemilog događaja.

13.

5. kolovoza 2018.

Odajući počast hrvatskim Srbima koje naziva Krajišnicima stradalima u Oluji, Aleksandar Vučić je poručio da je Srbija danas jaka i da nikakvih Oluja više neće biti prema Srbima, samo zato što su Srbi. Na skupu okupljenim pod sloganom – Oluja je pogrom – Vučić je nadalje poručio da su Srbi kao narod šibani mržnjom. „Motiv je važan, isto kao zločin, jer mržnja ne poznaje vrijeme. Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba“, rekao je iz fotelje srbijanskog predsjednika, dok je uz njega stajao šef SDSS-a, Milorad Pupovac, koji sada vuče paralele između Hrvatske i NDH.

14.

25. lipnja 2018.

Srbijanski navijači napali su hrvatske na Crvenom trgu u Moskvi, a napad na hrvatske navijače izvela je skupina pristaša Zemuna Taurunum Boysa.

15.

18. travnja 2018.

Vojislav Šešelj je ispred Skupštine Srbije gazio hrvatsku zastavu i psovao hrvatsku delegaciju, zbog čega je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, otkazao dvodnevni posjet Srbiji.

16.

mn

2. travnja 2018.

Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenuti ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka“, najavio je Vojislav Šešelj, lider radikala, dan nakon izricanja desetogodišnje zatvorske kazne zbog počinjenja ratnih zločina u Hrtkovcima, 1992. godine. Tada je istaknuo da je ponosan na svoje zločine. Žigmanov je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koji je upozorio da na Šešeljeve prijetnje nitko nije reagirao.

17.

17. ožujka 2018.

Srpska premijerka, Ana Brnabić, u intervjuu za HRT u Beogradu, izjavila je kako Hrvati ne bi trebali imati zajamčeno zastupničko mjesto u srbijanskom parlamentu.

18.

26. prosinca 2017.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Žigmanov, progovorio je o brutalnom napadu na mlade Hrvate u Sotini, gdje su pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti. „Mladići su nakon verbalnih prijetnji pri polasku kući prebijeni od strane skupine mladih ljudi, pri čemu su korišteni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom“, objavio je Žigmanov, a rečeno je kako ta vrsta uznemiravanja traje dulje vrijeme.

19.

mn

27. svibnja 2017.

Navijači Crvene zvezde su se na tribinama u Beogradu pojavili sa srbijanskom zastavom i ćiriličnim natpisom Vukovar, a sve je bilo popraćeno fotografijom četničkog vođe, Draže Mihailovića.

20.

Početak 2017.

Navijači košarkaša Crvene zvezde pažnju javnosti na sebe su skrenuli transparentima u bojama srpske zastave na kojima je crnim slovima stajao natpis – ČETNICI – dok se iznad njega pojavio natpis Vukovar na ćirilici, sa slikom tenka. Na nogometnom stadionu Marakana također se često vidi četničko znakovlje, a na izlazu iz tunela podno sjeverne tribine stoji natpis – Četnici sever.

21.

10. srpnja 2016.

U vojvođanskom mjestu Apatin brutalno je napadnut mladić iz Sonte kojemu su nanešene teške tjelesne ozlijede, a u predjelu leđa je izgrižen. Isti je mladić napadnut i na katolički Božić tijekom održavanja hrvatskog običaja kirbaja. „Ovaj napad na nedužnoga mladića hrvatske nacionalnosti očito pokazuje da u srbijanskom društvu i dalje postoje raširena netrpeljivost i negativne predodžbe kada je u pitanju hrvatska nacionalna zajednica, što se u posljednje vrijeme znade manifestirati fizičkim nasiljem”, stoji u priopćenju DSHV-a, koje je izdano u povodu napada koji se dogodio na apatinskim Ribarskim večerima.

22.

24. prosinca 2015.

Na svojem Instagram profilu, Vojislav Šešelj je objavio fotografije na kojima u mesarskoj pregači, s dugačkim mesarskim nožem u ruci, stoji nad krvavim svinjskim polovicama. Ispod slike ćirilicom je napisao poruku: „Opet koljem, u klanju nema boljeg od mene“ i „Tko kolje, zlo ne misli“, čime je „čestitao Božić Hrvatima“.

23.

5. kolovoza 2015.

Vojislav Šešelj zapalio je dvije hrvatske zastave ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu.

24.

2. travnja 2015.

Vojislav Šešelj u intervjuu za sarajevski tjednik Dani, izjavio je kako će doći u Hrvatsku naoružan i na tenku. „Tamo ću jednog dana otići naoružan, na tenku, da oslobodim republiku srpsku karajinu“, izjavio je, dodajući da mu je cilj provocirati hrvatsku javnost.

25.

1. travnja 2015.

Šešelj je ispred beogradske Palače pravde zapalio hrvatsku zastavu, rekavši kako želi poslati poruku „hrvatskoj ustaškoj državi“ kao odgovor na zahtjev hrvatskih dužnosnika da se vrati u haaški pritvor. Srpski premijer, Aleksandar Vučić, tada je izjavio da njegova vlada neće haaškog optuženika Šešelja uhititi na prepad.

26.

27. veljače 2015.

Okupljanje pripadnika Četničkog ravnogoranskog pokreta rezultiralo je zazivanjem rehabilitacije četničkog vođe. Okupljeni četnici skandirali su četničke parole i pjevali četničke pjesme. Uzvanici su im bili Šešelj i tzv. princeza Jelisaveta Karađorđević…

27.

mn

Srpanj 2014.

Suradnik tjednika Hrvatska riječ, primio je opasne prijetnje, a u Beogradu je napadnut i pretučen urednik Agencije Fonet, Davor Pašalić.

28.

10. siječnja 2014.

Mladi pripadnici srpske nacionalne manjine, odjeveni u boje srpske zastave i šajkače s podignuta tri prsta i uz četničke pjesme o đeneralu Draži, u Borovom Selu su slavili pravoslavni Badnjak. Fotografije su nekoliko dana kasnije preplavile javni prostor i izazvale osude.

29.

6. rujna 2013.

Hrvatske igrače na Marakani dočekao je transparent – Vukovar – na ćirilici i to na srpskoj trobojnici. Hrvatska himna od zvižduka se nije čula, a tijekom susreta srpski su navijači zapalili hrvatsku zastavu, vikali su „Ubij ustaše“, dok su kod isključenja Šimunića – letjele stolice.

30.

20. kolovoza 2013.

Dok se u Vukovaru i Vinkovcima održavalo Europsko prvenstvo u košarci za juniorke, na natjecanju se dogodio incident tijekom utakmice srbijanske reprezentacije. U Borovom naselju navijalo se za srpske sportašice uz povike – „Ovo je Srbija“ i „Vukovar je Srbija“, a kulminiralo je nakon što je izvješena srpska zastava na kojoj je ćirilicom pisalo – Vukovar. Nakon toga intervenirala je policija, a incidenti su zabilježeni i nakon susreta.

31.

31. svibnja 2013.

Dvojica hrvatskih građana srpske nacionalnosti u središtu Karlovca zaprijetili su hrvatskim braniteljima, Mihailu Hrastovu i Horanu Čerkezu, vičući, među ostalim: „Klat ćemo Hrvate!“ i „Ovo je Srbija!“.

32.

27. siječnja 2012.

Utakmica između Hrvatske i Srbije na kojoj je nazočio i bivši ministar Jovanović, popraćena je incidentima među navijačima u Areni, kada se grupa srpskih navijača zaletjela prema dijelu gdje su bili smješteni Hrvati. Policija ih je na vrijeme spriječila, ali neugodne i neprimjerene povike nisu uspjeli stopirati.

33.

25. siječnja 2012.

Srpski mediji raspisali su se o napadu na hrvatske navijače nakon utakmice protiv Francuske u Novom Sadu, ističući da su bili pomno planirani. Kako su pisali mediji u Srbiji, povod za nasrtaj bilo je hrvatsko skandiranje Vukovaru u novosadskoj dvorani. Nakon te rukometne utakmice, hrvatski mediji izvjestili su o razbijenim i oštećenim automobilima hrvatskih registracijskih oznaka. Srbijanski su navijači zapalili kombi hrvatskih navijača, a nekoliko Hrvata je ozlijeđeno. „Napali su nas prvo sjekirom, a onda betonskim blokom“, svjedočio je jedan hrvatski navijač, a govorilo se i da je grupa od pedesetak huligana, koji su se pomno organizirali kamenjem, ciglama, palicama i sjekirama, napala kolonu automobila i autobusa s hrvatskim tablicama koja se kretala prema granici.

34.

17. studenoga 2012.
Razočaranje i bijes u povodu oslobađajuće presude hrvatskim generalima, Mladenu Markaču i Anti Gotovini, navijači Rada iskazali su paljenjem hrvatske zastave, te zastave EU-a, a osim toga podigli su i veliki transparent na kojem je stajao natpis: „Sprem’te se, sprem’te, četnici”.

35.

23. srpnja 2011.

Policija iz Gvozda podnijela je kaznene prijave zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji šestorici mještana sela Podgorje zbog događaja u noći na 24. srpnja. Istraživanjem je utvrđeno da su tijekom zabave u mjesnom društvenom domu muškarci srpske nacionalnosti slavili rođendan jednog iz svoje skupine, puštajući četničke pjesme u kojima se veličala krajina, četništvo i velika Srbija. Slavlje su nastavili tako što su došli pred jednu kuću u kojoj žive Hrvati, te uz pjevanje četničkih pjesama uzvikivali: „Što ćete ovdje”, „Bježite odavde”, „Ovo je Srbija, ovdje za vas nema mjesta”. Prijetnje da će na kuću baciti bombu i zapaliti ju, nisu proveli u djelo, ali su uz kuću bacili nekoliko petardi.

 

Svi skandali Dačića i Vulina

‘Gotovina i Stepinac su ustaše…!’

Srbijanski ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić, svojedobno je vodio pravu medijsku ofenzivu protiv Hrvatske. „Ako netko hoće diplomatski rat, imati će diplomatski rat“, izjavio je Dačić uz opasku da su Hrvati proglasili Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom, te da je Beograd uzvratio istom mjerom. „Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo reagirati“, naglasio je srpski šef diplomacije.

U jednom od svojih istupa, Dačić je poručio kako neće dozvoliti rehabilitaciju „fašističke ustaške NDH“ i oslobađanje zločinaca iz posljednjeg rata. Bio je to odgovor na tvrdnje bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova, Mire Kovača, koji je pozvao Srbiju da se oslobodi velikosrpske politike i ispriča, te izrazi sućut obiteljima srpskih žrtava.

Vrhunac cinizma i bezobrazluka Kovača je u tome da traži ispriku od Srbije, oni koji su klali i ubijali Srbe u koncentracijskih logorima traže ispriku od svojih žrtava“, naglasio je Dačić i dodao da je Hrvatska rehabilitirala ustaške zločince i fašizam. „Ovakva Hrvatska je danas najveća sramota EU-a“, poručio je Dačić.

Srbijanski ministar obrane, Vulin, izjavio je tijekom Vučićeva posjeta Zagrebu da će ga u glavnom hrvatskom gradu na trgovima „dočekati ustaše“ koji će pokušavati doći do njega kao što su došli i pokušali ga ubiti u Srebrenici. Čini se kako najviše od svega Vulin voli riječ ustaša, pa je tako konstatirao da je „Stepinac bio ustaški vikar“, pozivao je generala Gotovinu da mu kaže da nije ustaša, a bivšeg ministra, Predraga Matića, nazvao je personom koja se nikada neće izliječiti od ustaštva.

Kada Jevrej Efraim Zurof govori, on ima pravo da kaže da je Stepinac sramota za Rimokatoličku crkvu, o tome predsjednica i cijela hrvatska Vlada šute, a kad Srbin isto govori, onda mu se otvori nebo i zemlja; dakle u Hrvatskoj Srbin ne smije reći da Stepinac nije svetac i Srbin ne smije govoriti o ustaštvu“, jedan je od Vulinovih stavova. „Službena politika Hrvatske je da su ustaše bili humanitarni radnici“, tvrdio je nadalje. „Neshvatljivo mi je da Hrvatska kao članica EU-a nije u stanju razračunati se s fašističkim nasljeđem“, još je jedna od Vulinovih kontroverzi.

Ako je moguće da ministar vanjskih poslova, Davor Ivo Stier, proglasi Alojzija Stepinca za sveca i to bude razlog za radost, a zna se da se ni jedan Srbin nikad neće obradovati tome da ustaški vikar postane svetac, onda govorite o službenoj politici Hrvatske; veoma sam zabrinut za položaj srpske manjine u Hrvatskoj i za stanje duha hrvatske nacije, ako nisu u stanju izboriti se s fašizacijom vlastitog društva“, poručio je Vulin, dodajući da je Stier ustaški sin.

Nadam se da će EU imati snage spriječiti povratak fašističke ideologije i tako zaštititi Europu, ako već nije uspjela Hrvatska“, poručivao je, a potom burno reagirao na presudu kapetanu Draganu. „Donijeti takvu presudu u Splitu – je ruganje istini. Od zakona, koji se donosi da bi se protjerani Srbi proglasili agresorima, do presude Draganu Vasiljkoviću, u kojima osim politike nema dokaza, osveta je zamijenila pravo“, naveo je Vulin.

Ako u Hrvatskoj nije bio građanski rat, koja je to elementarna nepogoda ubila više tisuća građana Hrvatske, srpske nacionalnosti?“, jedna je od dilema koja je mučile Vulina…

 

Skandalozne ‘Novosti’

Dežulović: ‘Hrvatska je nacionalna država Šupaka…’

3. kolovoza 2017.: Naslovnica „Lijepa naša, lijepo gori“ u jeku najvećih požara koje Hrvatska pamti, koji su gutali Split i okolicu. Nkakvih reakcija nije bilo, jer riječ je o – sarkazmu…

20. siječnja 2017.: U rubrici „Rabljena sedmica“, Milorad Krstulović vrijeđa Katoličku crkvu, vjernike i vjeroučitelje. „Neka se za primjer Crkva povuče iz škola skupa s talibanskim vjeronaukom, neprosvijećenim vjeroučiteljima, idiotskom mizoginijom, smrdljivim nacionalizmom i pokvarenim revizionizmom koji je crkvene prostore otvorio skoro svakoj ustašoidnoj budali. Odjebite“, stoji među ostalim u tekstu.

16. rujna 2016.: U tekstu „Jebo vas Jambo“, Boris Dežulović Hrvatsku naziva retardiranom i šupkom Balkana. „HDZ je u deset mjeseci od ionako retardirane države napravio šupak Balkana, ravnu ploču na leđima tri divovska slona u staklarnici“, napisao je Dežulović.

5. kolovoza 2016.: U tekstu „Zlomovina“, Viktor Ivančić je Dan domovinske zahvalnosti nazvao – Danom zlomovinske zahvalnosti.

17. lipnja 2016.: U rubrici „Rabljena sedmica“, Milorad Krstulović o Hrvatskoj piše kao o crkotini, sipajući mnoštvo uvreda na račun hrvatskih biskupa koje naziva – licemjerima i fanaticima. „U stvari razloga za zabrinutost nema, naša jedina i vječna Hrvatska odavno je propala, ili kako bi to bogobojazna ministra rekla – crkla, a sadašnja je kriza u državnoj vlasti samo proces truljenja učinila zabavnijim“, piše autor i nastavlja da je Hrvatska biskupska konferencija glasovito „okupljalište licemjera i desničarskih fanatika“.

27. svibnja 2016.: U tekstu „Šupačka Hrvatska“, Boris Dežulović, Hrvatsku i njene stanovnike naziva – „šupcima“. „Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis. Šupačka Hrvatska ne postoji da bi pomagala onima kojima je potrebna pomoć, već da bi oni kojima je potrebna pomoć plaćali za to državnim Šupcima. Šupačka Hrvatska ne poznaje društvenu solidarnost, ne postoji u Šupačkoj Hrvatskoj ni javno dobro, ni zajednički interes, jer Šupci ne dijele ni interese ni dobra. Šupačka Hrvatska se boji Drugačijih, jer su pored njih svi Šupci isti. Šupačka Hrvatska prezire Slabije, jer snaga šupačkog društva ili zajednice mjeri se brigom za najjače. Šupci, sretan vam skori Dan državnosti. Ovo je vaša država“, naveo je Dežulović.

1. travnja 2016.: U tekstu „Magarci, svinje i ustaše“, Boris Dežulović predlaže ukidanje Ustava RH. „Pa da ukinu i bizarne zakone o zabrani nacističkih obreda i bizarni Ustav Republike“, napisao je.

11. ožujka 2016.: Boris Dežulović u tekstu „O besmislu hrvatske države“, navodi da je Repubika Hrvatska – paradržava.

2. svibnja 2014.: Naslovnica prikazuje klanje srpom Marka Perkovića Thompsona. Uredništvo njegove Facebook stranice burno je reagiralo, no bure u javnom prostoru baš i nije bilo.

Listopad 2010.: Nakon pada dvaju hrvatskih vojnih zrakoplova MIG, na naslovnici je objavljeno – „Oba su pala“. Braniteljske udruge žestoko su reagirale, no ostale reakcije su – izostale.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.