Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘PROVODILA JE I DEMONSTRIRALA SILU NAD NAMA!’ Žalac se osvećivala i trenirala strogoću po Ministarstvu: ‘Bilo je posljedica ako bi joj se odluke preispitivale’

Autor: Dnevno.hr

Dokazi protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, protiv koje je Ured europskog tužitelja podignuo optužnicu u aferi Softver,samo se gomilaju, a nju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem.

Međutim, za razliku od ostalih optuženika, EPPO ne navodi da je od toga imala ikakve imovinske koristi.

Naime, drugookrivljeni Mladen Šimunac, član Uprave Micro projekta d. o. o., trebao bi ostati bez 278.717,90 eura, dok bi njegova tvrtka državi trebala vratiti 351.715 eura. Trećeokrivljeni, Mirko Jukić (38), direktor Ampelosa i MAR-PAK commercea, trebao bi ostati bez 272.081 eura, a njegova tvrtka bi državi trebala vratiti 465.674 eura, koliko po procjeni tužitelja iznosi dobit koju su ostvarili.

Iz toga proizlazi da bi Žalac i četvrtookrivljeni Tomislav Petric (41), koji je u inkriminiranom razdoblju bio ravnatelj SAFU, institucije koja je imala ključnu ulogu u prethodnoj kontroli javne nabave financirane bespovratnim sredstvima iz fondova EU, te ga terete za zlouporabu položaja, nisu imali koristi od afere Softver, piše Jutarnji.

Autoritativnoj ministrici odluke se nisu mogle preispitivati bez posljedica

Na samom početku istrage, velik broj svjedoka iz Ministarstva, uz svoja svjedočenja, priložio je i dodatne dokaze, pa je tako glavna tajnica predala EPPO-u svoj mobitel u kojem je imala sačuvanu komunikaciju s Gabrijelom Žalac iz inkriminiranog razdoblja, ali i s drugim osobama, a koja se odnosila na nabavu tog softvera.

Jedna od zaposlenica Ministarstva koja je ispitana, sada već bivša tajnica u Glavnom tajništvu Ministarstva, ispričala je da je Žalac imala autoritativan način upravljanja i da se njezine odluke nisu smjele preispitivati i dovoditi u pitanje, a da onaj tko njezine odluke dovede u pitanje, za to ne snosi i posljedice.

“Način na koji je Gabrijela Žalac degradirala državnu tajnicu Nikolinu Klaić, koju je praktički odstranila iz svih procesa u ministarstvu i stvarno joj oduzela ovlasti državnog tajnika, samo po sebi dovoljno govori o autoritetu ministrice te načinu na koji je taj autoritet stekla”, ispričala je istražiteljima te je dodala i da je Žalac od nje tražila da napiše prijedlog Vladi da se Klaić razriješi dužnosti državne tajnice.




Demonstracija sile koju je Žalac provodila

Kako je navela, Žalac joj je taj zahtjev dala u siječnju 2018. u kasnopopodnevnim satima, i to se trebalo odraditi u tajnosti da nitko drugi ne zna dok Vlada ne donese odluku.

“Pripremljeni materijal po vozaču je poslan na Vladu, ali formalna odluka o razrješenju došla je samo za posebnog savjetnika ministrice Zvonimira Repača. Žalac je na kolegijima znala spominjati kako očekuje odluku o razrješenju Nikoline Klaić, međutim do toga nije došlo. Klaić više nije bila pozivana niti na kolegije, a nitko ne zna razlog zašto je Žalac prema njoj tako postupala.

Međutim, takvo postupanje ministrice prema državnom dužnosniku, kojeg imenuje Vlada RH na prijedlog predsjednika Vlade, nama je svima bila jasna poruka i demonstracija sile koju je Gabrijela Žalac provodila” – opisala je odnos Žalac prema Klaić tadašnja glavna tajnica u Ministarstvu.




‘Škrinja s dokaznim blagom’

Pisanje zahtjeva za razrješenje državne tajnice Nikoline Klaić opisala je kao mučnu situaciju, a njezin je mobitel bio prava “škrinja s dokaznim blagom” za istražitelje jer su, analizirajući ministričinu komunikaciju s tajnicom, zaključili da ni za jedan drugi postupak javne nabave Žalac nije pokazivala interes kao za postupak nabave programa PLUR od Mladena Šimunca i s njim povezanih poslovnih subjekata.

“No, Žalac je tvrdila da su sve odrađivale stručne službe, a ona kao ministrica samo formalno potpisivala odluke. U tajničinu su telefonu tako pretragom našli i dokaze iz kojih proizlazi da povjerenstva nisu imala nikakvu ulogu u postupcima javne nabave. Žalac se u svojoj obrani distancirala od nabave prebacujući odgovornost na niže službe, a tu obranu jasno demantiraju rezultati pretrage mobitela njezine tajnice”, piše u optužnici.

Sve je to dodatno “podebljano” pretragom mobitela Josipe Rimac, koji joj je oduzet kad je bila uhićena u aferi Vjetroelektrane.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.