Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

PROVEDENE INSPEKCIJE VOĆA I POVRĆA! Pronađene su nepravilnosti: Ministrica pozvala građane da kupuju hrvatsko i najavila stroži nadzor!

Autor: N.K

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je u RTL-u Danas gdje je govorila o rezultatima nadzora kvalitete voća i povrća. Otkrila je kako je pronađeno 25 nepravilnosti.

Na pitanje kako stati na kraj  lažnom deklariranju jabuka kojima se kupce uvjerava da je proizvod domaći, a nije, Vučković odgovara kako je postupak utvrđivanja sljedivosti kompliciran.

“Nikad nije dovoljna samo jedna aktivnost. U tijeku su pojačani nadzori Državnog inspektorata što se tiče voća i povrća. Obavljeno je 85 inspekcijskih nadzora u različitim trgovačkim subjektima, uzeta je 381 partija odnosno lot voća i povrća i utvrđeno je otprilike 25 nepravilnosti. Još uvijek su određeni nadzori u tijeku, oni zahtijevaju detaljnije provjere s drugim nadležnim tijelima pa čak i u inozemstvu. Nekad je postupak utvrđivanja sljedivosti i kompliciraniji nego očekujemo, a mi se unutar EU borimo da bude što jednostavniji i vidljiviji”, rekla je Vučković.

Otkrila je i kakve su kazne za one koji krše pravila.

Kazne za prekršitelje

Rekla je kako su kazne za fizičke i prave osobe različite, te da je osnovni cilj kažnjavanja odvraćanje ljudi od kršenja pravila. Smatra kako je na stolu i pojačavanje kazni.

Napominje kako će uvesti više nadzora.

“Kada govorimo o monitoringu na ostatke pesticida, vrlo često se te dvije teme gledaju zajedno, mi smo ove godine udvostručili sredstva za monitoring”, otkrila je Vučković i otkrila kako će gotovo udvostručiti monitoring nadzora.




Odgovorila je i na kritike domaćih voćara da za njih vrijede stroža pravila nego za one koji voće uvoze.

Kupujmo Hrvatsko

“Mislim da se to ne može označavati na taj način. Pravila vrijede jednaka za sve i svi su podložni istoj regulativi. Moguće da se naši proizvođači tako osjećaju, na način da su više puta pregledani, ali mogu potvrditi da se uvijek osigurava točno određen postotak pregleda na robu koja dolazi iz trećih zemalja, određen postotak pregleda na robu koja dolazi iz EU i preostali dio iz Hrvatske. No, ako ćemo promatrati kvalitetu i ostatke pesticida koji su se utvrđivali kroz nadzore u 2020. godini, hrvatski proizvođači su imali iznad prosječne rezultate. To kažu brojke i pokazatelji. Pozivam hrvatske potrošače da vjeruju hrvatskom proizvodu koji pokazuje snažniju kvalitetu”, rekla je Vučković.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.