fbpx
Foto: Sasa Buric / CROPIX, Ilustracija

PROSVJED ZDRAVSTVENIH RADNIKA! Opomena Berošu: ‘Ako nas nastave ignorirati, moguć je i štrajk’

Autor: Dnevno.hr

Dva najveća sindikata u zdravstvu prosvjedovala su u petak pred zgradom resornog ministarstva upozorivši na mogućnost štrajka ako zdravstvena administracija nastavi ignorirati njihove zahtjeve, jednostrano donositi odluke i ne poštivati radnička prava.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi okupili su na Ksaveru pedesetak svojih članova iz cijele zemlje, upozorivši da Ministarstvo zdravstva ne poštuje odredbe granskog kolektivnog ugovora i nije riješilo pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje.

Ignorirali su sve naše zahtjeve, dokumenti se donosi jednostrano bez dijaloga i stavlja nas se pred gotov čin, poručili su čelnici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak.


‘Ako se šutnja nastavi, štrajk’

“Bit će štrajka ako se ova šutnja Ministarstva nastavi”, poručila je Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća strukovnog sindikata sestara i tehničara koji ima 10.600 članova.

Posebno je istaknula nerješavanje problema manjka medicinskih sestara, kojih samo u Dubrovniku nedostaje 375.

Sindikalni čelnici tvrde i da mjesecima bezuspješno pokušavaju pokrenuti pregovore za novi granski kolektivni ugovor, te da su nebrojeno puta zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva, a kao odgovor dobili su samo “šutnju administracije”, kako su i nazvali današnje mirno okupljanje.

Do kad će nas tjerati da odlazimo van?

“Ministar Beroš najviše se zalaže za liječnike, a morao bi se brinuti o svim radnicima u sustavu”, istaknuo je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata koji ima oko 10.000 članova, a okuplja i zdravstveno i nezdravstveno osoblje u sustavu.

“Do kada će nas tjerati da odlazimo van? Ljudi su prisiljeni da odlaze iz ovog sustava”, rekao je Topolnjak posebno istaknuvši nedopustivo niske plaće nezdravstvenog osoblja, poput administratora, čistačica i kuhara.

Poručili su da se gomilaju sudski troškovi koji dodatno opterećuju sustav, a u osvrtu na najavljenu reformu zdravstva istaknuli su da se “pacijenti sve više žale, a radnici su očajni zbog uvjeta rada i nepoštivanja prava iz kolektivnog ugovora”.
Organizatori prosvjeda pozvani su na sastanak u Ministarstvo na kojem će ponuditi rok do kojega se moraju riješiti navedeni problemi. Nakon sastanka očekuju se izjave čelnika sindikata i nekoga iz Ministarstva.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.