Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

‘PROPJEVALA’ OSUMNJIČENA U SLUČAJU PETEK: Jedina prekinula šutnju i sve otkrila! ‘Upozorila sam na protuzakonite radnje’!

Autor: V.K

U aferi Janaf Državno odvjetništvo Republike Hrvatske predalo je Županijskom sudu u Zagrebu zahtjev za određivanje istražnog zatvora protiv 11 osoba povezanih s namještanjem niza natječaja tvrtki Elektrocentar Petek u vlasništvu prvookrivljenog Kreše Peteka. Državno odvjetništvo smatra da bi oni, ako ostanu na slobodi, mogli manipulirati dokazima i utjecati na svjedoke.

Kako neslužbeno doznajemo, devet osoba za koje je predložen istražni zatvora negira počinjenje kaznenih djela koja ima se stavljaju na teret te odbijaju odgovarati na bilo kakva pitanja. Ipak, dvije osobe odlučile su ukratko iznijeti svoju obranu, pritom negirajući postojanje kaznene odgovornosti.

Jedna od njih je i desetookrivljena  referentica za pripremanje projekata javne nabave, Katarina Gašparac koju se povezuje s aferom vezanom uz projektiranje i rekonstrukciju Uređaja za pročišćivanje otpadnih voda Velike Gorice.

USKOK sumnjiči goričkog gradonačelnika da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Petekom dogovorio da tvrtka iz Ivanića dobije javni natječaj za izgradnju pročistača. Navodno je gradonačelnik Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisavca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao, prema natječajnoj ponudi, vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om. Uz Katarinu Gašparac, osumnjičena je i Mirjana Prodan.

Kako doznajemo, Katarina Gašparac je ispitana i negira postojanje kaznene odgovornosti. Unatoč tome, istražiteljima je otkrila kako je bila svjesna da u postupku javne nabave za VG Vodoopskrbu  ima protuzakonitih radnji koje je ona sam vršila po nalogu predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisavca. Kada ga je ona na to upozorila, on joj je odgovorio da od sada više neće tražiti da poduzima nezakonite radnje. 

Navodno je zaprimala naloge Tomislava Jelisavca da u procesu javne nabave za projektiranje i rekonstrukciju Uređaja za pročišćivanje otpadnih voda objavi odgovore na pitanja koja su zainteresirane tvrtke postavljale u tom postupku, a napomenula je da ne zna tko je autor istih. Otkrila je kako je odgovore primala od Jelisavca i Mirjane Prodan u nekoliko navrata. Pritom je rekla kako se te odgovore nije usudila objaviti u Elektroničkom oglasniku javne nabave s obzirom nato da je znala da je to protuzakonito. Sadržaj odgovora koji je primala od navedenih odnosi se na tehničke specifikacije nabave, za što nije stručna, pa nije ni mogla davati odgovore na ta pitanja. U EOJN se usudila objaviti jedino odgovore koje je zaprimala od društva SL Konzalt iz Slovenije, s kojima je VG Vodoopskrba imala ugovor za pružanje takvih usluga, a odgovore je dobivala putem elektroničke pošte.

O svemu je obavijestila i Renatu Horvat, također članicu Povjerenstva za provođenje postupka javne nabave i voditeljicu Odjela za javnu nabavu. Među ostalim, doznajemo kako je o nezakonitim radnjama koje je Katarina Gašparac obavljala na zahtjev  Tomislava Jelisavca saznanja imao i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Kako je rekla, Barišić njoj osobno nije davao naloge vezane uz ovaj konkretni postupak javne nabave.

 

 

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.