screenshot: HRT

Propali pregovori Vlade i sindikata: Sindikati ne žele odustati od povišica, božićnica i regresa

Autor: Dnevno

Na današnjem sastanku čelnika sindikata javnih i državnih službi s pregovaračkim odborom Vlade o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima. No prvi krug pregovora je propao. Vlada je zatražila od sindikata da odustanu od isplata božićnica, regresa i jubilarnih nagrada u ovoj godini i zatražila da prihvate suspenziju rasta osnovice prema kojoj je plaća u 2020. trebala rasti za 4%, javlja HRT.

“Mi na današnjem sastanku nismo doznali ništa više osim onoga što se jutros moglo pročitati u novinama, a to je da su u Vladi zamislili moratorij na povećanje osnovice plaće koje bi se trebalo dogoditi u javnim službama tijekom ove godine i da materijalna prava, oni su ih spomenuli tri – regres, božićnica i jubilarna nagrada, ove godine ne bili isplaćeni”, rekao je nakon sastanka Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod.

Dodao je kako je stav svih sindikata kako je to neprihvatljivo.

“Ne znam na koji način Vlada misli ukinuti jubilarnu nagradu. Imali smo presedan 2013. za koji smo imali tužbe vezano za jubilarne nagrade. Nije prihvatljivo da su neki radnici do sada već dobili isplatu jubilarne nagrade. Ona se događa svakih 5 godina, tako da je to za nas neprihvatljivo”, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Sindikati odgoja i obrazovanja odbili su pak Vladin prijedlog da pristanu na trajnu suspenziju dodataka koje su postigli nakon štrajka. Smatraju kako Vlada nema pravo prema zaposlenima u obrazovanju koji rade i preko mjere ići s takvim zahtjevom.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ističe kako novca ima.

“Vlada daje novac poduzećima da pomogne firmama koje nisu radile u krize. Svjesni smo da su mnogi poslodavci dobili novac od Vlade, a svjesni smo da nisu smanjivali svoje dividende. I sad bi spremačica u školi koja nikad neće dostići plaću od 4 tisuće kuna trebala biti solidarna s nekim drugim. Ukoliko Vlada ostane na tome prijedlogu, to znači da je ponovno zabetonirala zaposlene u odgoju i obrazovanju na najnižu moguću plaću”, poručuje Mihalinec.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.