Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX / Ilustracija

PRONAĐEN 171 GROB U ZAGREBU! Arheolozi zagrebali ispod površine: Imali su što za vidjeti kod crkve oštećene u potresu

Autor: I.G.

Zagrebački Arheološki muzej uspješno je završio zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Stenjevec – crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ova župna crkva pretrpjela je oštećenja u potresu koji je pogodio područje 2020. godine, te je stoga bila podvrgnuta sanaciji. Kroz provedena istraživanja, otkrivena je bogata povijest ovog lokaliteta te potvrđen njegov značajan arheološki potencijal.

Izvođačima radova propisan je od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode arheološki nadzor prilikom izvođenja sanacija s obzirom na to da je riječ o građevini koja je zaštićeno kulturno dobro, priopćili su iz Arheološkog muzeja.

Arheološki nadzor na lokalitetu u trajanju od ukupno 64 radna dana provele su djelatnice Arheološkog muzeja. Stručna voditeljica istraživanja bila je Maja Bunčić, a zamjenica voditeljice Anita Dugonjić. U istraživanjima su sudjelovale i Miljenka Galić, Ana Solter te Ana Đukić.


Potvrđene su već poznate arheološke faze na ovome lokalitetu (antika, razvijeni i kasni srednji vijek), a istražen je i novovjekovni horizont ukopavanja o kojemu do sada, na ovome lokalitetu, nisu postojali arheološki podaci.

Ukupno je evidentiran i istražen 171 grob od kojih je određeni broj samo parcijalno očuvan odnosno istražen. Kako stoji u izvještaju Arheološkog muzeja, u grobovima i uokolo njih pronađeni su nalazi koji se mogu podijeliti na nekoliko skupina: predmeti osobne pobožnosti (križevi, svetačke medaljice, dijelovi krunice), dijelovi odjeće / nošnje (kopče, igle, ostaci tkanine), nakit (prstenje, broševi, sljepoočničarke) i kovani novac.

Od ukupnog broja grobova, njih 55 imalo je neki od nalaza uz sebe, a u zapuni grobova pronađeni su i ulomci srednjovjekovne i rimskodobne keramike, stakla te tesera, kamenih kockica od mozaika.

Uz sjevernu stranu zvonika pronađena su i četiri groba koja potječu iz razdoblja kasnog srednjeg vijeka. Osim srednjovjekovnih i novovjekovnih nalaza, pronađeni su i ostaci rimske arhitekture.

Svi prikupljeni nalazi i uzorci pohranjeni su u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a kosti pokojnika će nakon pranja biti podvrgnute bioantropološkim analizama kako bismo dobili podatke o dobi i spolu pokojnika te sveukupno dobili jasniju sliku o životnim uvjetima stanovnika srednjovjekovnog i novovjekovnog Stenjevca, poručili su iz muzeja.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.