Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prognostičarka otkrila kakva nas zima čeka: Evo i par jednostavnih trikova za uštedu na grijanju

Autor: Z.S.

Kako je bilo i najavljeno, ove nedjelje došlo je do promjene vremena, a na njega i na ono što nas čeka na zimu osvrnula se ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek,

“Prije nekoliko dana, 7. i 8. listopada, u Hrvatskoj su zabilježene temperature gotovo 30 stupnjeva. U Zagrebu je izmjereno 29°C što je apsolutni maksimum za listopad ikad izmjeren, a mjerenja postoje od 1861.”, rekla je IvančanPicek u Dnevniku N1.


Prodor hladnog zraka

“Kao i svaka veća promjena vremena nakon dugog i ekstremno toplog vremena u rujnu i dijelom listopadu, prodor hladnog zraka lokalno je donio i velike oborine koje su u Splitu dovele do bujičnih poplava”, dodala je.

Veliki obrat, vadite nazad kreme za sunčanje i šlape: Ljeto se vraća po drugi put, evo i kada

“Ovo je normalnije vrijeme za listopad. Pred nama je razdoblje primjerenijeg vremena za listopad. Sljedećih dana, pogotovo prva polovica tjedna, bit će hladna. Kad se razvedri, možemo očekivati i malo mraza u unutrašnjosti, ali ovaj hladni val neće dugo potrajati. Prema kraju tjedna se ponovno smiješi toplije vrijeme i temperature preko 20 stupnjeva iako vrućina kao proteklih dana više neće biti, a bit će praćeno jakim jugom”, istaknula je pa je navela kako je ovo ljeto bilo ekstremno toplo na globalnoj razini.

Zvonimir Barisin / CROPIX/Ilustracija

Kakva će biti zima

“Imali smo tri jaka toplinska vala koje su prekidale ekstremne oluje pa smo svjedočili ogromnim količinama oborina koje su pale u kratkom vremenu, jakom vjetru, pa su rijeke nabujale… Klimatska ocjena rujna je ekstremno topli mjesec, gdje je u Hrvatskoj temperatura bila dva do četiri stupnja viša od klimatološkog prosjeka. Atmosfera se zagrijava, more je ljetos također bilo izuzetno toplo, što je za posljedicu imalo ekstremne pojave”, izjavila je te je dala prognozu za zimu.

“Zima će vjerojatno biti toplija od prosjeka, ali bi moglo biti više oborina. Nije nemoguće u planinskim područjima da bude povremeno jačih snježnih oborina koje su izostale proteklih nekoliko zima. Zima će i dalje biti toplija od prosjeka, što ne znači da neće biti hladnih valova… Ovakve ekstremne prilike možemo očekivati ponovno”, poručila je.

Kako uštedjeti na grijanju?

A s obzirom na to da se zima bliži, evo i nekoliko savjeta na tome kako možete uštedjeti na grijanju.
Poboljšajte izolaciju: Najvažnija stvar koju možete učiniti je poboljšati izolaciju vašeg doma. Provjerite prozore, vrata, stropove i zidove na propuste i pukotine te ih izolirajte ili popravite po potrebi.

Programabilni termostat: Instalacija programabilnog termostata omogućuje da automatski regulirate temperaturu prema vašim potrebama. Možete smanjiti temperaturu kada niste kod kuće ili spavate te je podići kada ste prisutni.

Optimalno postavljanje temperature: Smanjite temperaturu na razumnu razinu. Ljudi obično osjećaju udobnost na temperaturi od 18-21°C.

Redovno održavanje sustava grijanja: Redovito servisirajte i održavajte sustav grijanja kako bi radio što učinkovitije. Čisti filteri i ispravni ventili pomažu smanjiti potrošnju energije.
Zatvorite vrata i prozore: Provjerite jesu li sva vrata i prozori zatvoreni kada grijete prostorije. Propuh može uzrokovati gubitak topline.

Korištenje sunčeve energije: Iskoristite sunčevu energiju tako da držite zavjese otvorenim tijekom dana kako bi sunčeva svjetlost prirodno zagrijala prostorije.

Korištenje programabilnih radijatora: Ako koristite električne radijatore, razmotrite investiciju u programabilne modele koji će vam omogućiti precizniju kontrolu temperature.

Zatvorite prostorije koje ne koristite: Ako ima prostorija u vašem domu koje se ne koriste često, zatvorite vrata kako biste spriječili gubitak topline prema tim prostorijama.

Korištenje toplih slojeva odjeće: Nosite slojevitu odjeću kako biste se osjećali toplije i tako smanjili potrebu za visokim temperaturama u kući.

Izolacija vodenog grijaćeg sustava: Ako koristite bojler za grijanje vode, izolirajte cijevi kako biste smanjili gubitak topline tijekom transporta tople vode po kući.

Alternativni izvori topline: Razmislite o alternativnim izvorima topline kao što su peći na drva, solarni paneli ili toplinske pumpe, ovisno o dostupnosti i potrebama vašeg doma.

Planirajte unaprijed: Razmislite o dugoročnim promjenama, kao što je dodatna izolacija ili zamjena starih, neučinkovitih sustava grijanja.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.