fbpx
Screenshot: TRT WORLD (youtube)

PROGLAŠENI MUŽEM I ALIGATORSKOM MLADOM! Stara tradicija na jugu Meksika šokirala svijet, evo što se krije iza braka čovjeka i gmaza

Autor: Ivor Kruljac

Zavezavši mu njušku kako ne bi došlo do ugriza,  gradonačelnik malog meksičkog grada San Pedra Huamelule, Victor Hugo Sosa, vjenčao se ua aligatora, više ga puta poljubivši. Sedmogodišnja “aligatorska mlada” doživjela je “najsretniji dan u životu” uz živopisnu manifestaciju s tradicionalnom glazbom i veselim posjetiteljima, a sve dio tradicionalne domorodaćke tradicije predhispanskih zajednca Chontal i Huave.

Ovaj ritual star stoljećima, na jugu Meksika, u saveznoj državi Oaxaca, osim po siromaštvu glasovito je po njegovanju starih jezika i tradicija.

Vjeruju kako je sedam godina stari aligator božanstvo majke zemlje. nazivaju je princezom, a njeno vjenčanje za lokalnog vođu, simbolika je ujedinjenja ljudskog i božanskog. Neki od uzvanika su mlau nosili na rukama kroz selo, a drugi su joj mahali šeširima.


Kuma vodila ceremoniju

Sam gradonačelnik Victor Hugo Sosa, bio je vidno dobro raspoložen tijekom ceremonije. Naveo je kako uz vjenčanje, on i njegovi građani mole za dovoljno kiše, hrane i ribe u rijeci.

“Osjećam se sretno i ponosno na svoje korijene. Ovo je jako lijepa tradicija”, rekla je kuma na vjenčanju i organizatorica ceremonije, Elia Edith Aguilar.

Ona je vodila vjenčanje, a puno je razmišljala o tome što će mlada, nositi, te se osjeća privilegirano zbog te prilike. Danas je ta tradicija pomiješana i sa katoličkom spirititualnosti, a aligator je obučen u bijelu vjenčanicu sa šarenim ukrasima.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.