Patrik Macek/PIXSELL

Produljen rok za prijavu šteta za sanaciju od potresa: Evo do kada se možete prijaviti

Autor: Hina

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je do 30. lipnja 2021. produljilo rok za prijavu šteta za hitnu sanaciju zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i okolice.

Ministarstvo je u ponedjeljak objavilo izmjenu Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i okolice. Izmjenom se rok za podnošenje prijava zaključuje s danom stupanja na snagu prvog Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Po stupanju na snagu Prvog programa mjera, novčana pomoć građanima za radove hitnih sanacija nastavit će se dodjeljivati temeljem prvog programa, što znači da će krajnji rok za podnošenje prijave za dodjelu sredstava biti 30. lipnja 2021. godine. Tako je predviđeno samim Prijedlogom programa mjera za koji se trenutno provodi javno savjetovanje, priopćilo je resorno ministarstvo.

Sve dodatne informacije vezane za ovu izmjenu javnog poziva mogu se dobiti u Ministarstvu na internet stranici i na kontakt telefon: 01/3782-117, svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Ministarstvo je javni poziv raspisalo 2. lipnja, a sredstva za isplatu novčane pomoći temeljem tog poziva u iznosu od 100 milijuna kuna osigurana su odlukom Vlade iz svibnja, podsjećaju u priopćenju.

Radi se o novčanoj pomoći do 12 tisuća kuna za svaku samostalnu jedinicu u zgradi. Spomenuti iznos namijenjen je pomoći za hitne sanacije dimnjaka, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi.

Ministarstvo navodi da je do 23. listopada zaprimilo 1.323 prijave. Izdano je 428 rješenja od kojih se najveći dio njih odnosi na višestambene zgrade i stambeno poslovne zgrade. Ministarstvo je izdalo i 552 zaključka kojima se, među ostalim, tražila dopuna dokumentacije.

Prijavama je zatražen povrat u iznosu od 73,9 milijuna kuna.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.