Photo by Joyce N. Boghosian

PROCURILI DETALJI MISTERIOZNOG SKLONIŠTA: Što se zna o bunkeru gdje su sklonili Trumpa tijekom prosvjeda?

Autor: Dnevno

Nakon što su se prosvjednici u petak opasno približili Bijeloj kući, počeli bacati kamenje i probijati policijske blokade tajna služba je predsjednika Donalda Trumpa hitno otpremila u podzemni bunker Bijele kuće gdje su mu se pridružili supruga Melania i sin Barron, piše Daily Mail.

Riječ je o bunkeru koji se rijetko koristi, a pretpostavlja se da je možda jedini put upotrijebljen 11. rujna 2001. kad su viši dužnosnici u administraciji Georgea W. Busha potražili zaklon u bunkeru iz straha da je neki od otetih aviona krenuo prema Bijeloj kući. Među njima su bili Dick Cheney i Prva dama Laura Bush koja se kasnije se prisjetila tog događaja u svojim memoarima.

“Nagurali su nas unutra i po stubama dolje kroz par velikih čeličnih vrata koja su se zatvorila za nama uz glasan zvuk”, napisala je.

“Bila sam u jednom od nedovršenih podzemnih tunela ispod Bijele kuće i kretala se prema PEOC-u koji je tijekom Drugog svjetskog rata dao izraditi predsjednik Roosevelt. Hodali smo dugim popločanim hodnikom, a sa stropova i zidova su visjele cijevi i druga mehanička oprema. PEOC je dizajniran tako da bude zapovjedni centar tijekom neke izvenredne situacije te je opremljen televizorima, telefonima i drugim komunikacijskim sredstvima”.

Službeni naziv tih prostorija je Presidential Emergency Operations Center (PEOC), a izgrađene su ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća tijekom predsjedanja Franklina Roosevelta i trajanja Drugog svjetskog rata.

Rooseveltov nasljednik Harry Truman proširio je PEOC tijekom opsežne renovacije Bijele kuće pri čemu je prvobitni bunker potpuno srušen i sagrađen novi, znatno veći.

Busheva administracija nakon terorističkog napada 11. rujna donijela je zaključak da PEOC nije dovoljno siguran niti opremljen da bi se iz njega u slučaju nužde moglo upravljati državom, stoga se Bijela kuća bacila na masivan projekt izgradnje novog bunkera koji se nalazi ispod sjevernog travnjaka Bijele kuće i ide čak pet katova u zemlju.




“Prije napada, ideja je bila da će u slučaju nuklearnog ili biološkog napada osoblje Bijele kuće i predsjednikovi ljudi biti prebačeni na neko sigurno mjesto u Zapadnoj Virginiji ili Pennsylvaniji. No, nakon 11. rujna shvatili su da za takvo prebacivanje možda neće biti vremena, niti će u slučaju napada biti sigurno igdje ići automobilom. Čak bi i putovanje helikopterom bilo vrlo riskantno ako je zemlja napadnuta. Zato su došli na ideju izgraditi posve odvojene prostorije, podzemni bunker pod sjevernim travnjakom”, napisao je 2018. Ronald Kessler u knjizi o Trumpu u Bijeloj kući.

(VIDEO) Policija uputila dramatičan apel: Gubimo kontrolu nad New Yorkom




2010. započeli su opsežni radovi ispred Zapadnog krila. Službeno objašnjenje za građevinske zahvate bilo je da se mijenja kompletna infrastruktura Bijele kuće.

Radovi su krenuli u rujnu 2010. te je ispred Zapadnog krila iskopana duboka rupa, a oko čitave zone radova niknula je visoka zelena ograda. Tijekom radova bilo je zabranjeno zadržavanje i snimanje u blizini Bijele kuće.

“Bunker je dubok pet katova i ima vlastiti dotok zraka kao i pozamašnu zalihu hrane”, kaže Kessler i dodaje kako se o samom bunkeru zapravo i ne zna mnogo više.

Te bi prostorije u slučaju izvanredne situacije trebale poslužiti kao zapovjedni centar i privremeno prebivalište američkog predsjednika. Ukupna cijena izgradnje bunkera bila je vrtoglavih 376 milijuna dolara.

Owner

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.