fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

PROCEDURA ZA LOKALNE IZBORE: Može li doći do odgode ako se epidemiološka situacija pogorša?

Autor: Mia Peretić

Manje je od mjesec dana do lokalnih izbora.

Kandidati su počeli s prikupljanjem potpisa, a glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slavko Hojski pojasnio je kako izgleda procedura.

Kaže, najviše potpisa treba skupiti u Zagrebu, pet tisuća potpisa treba za gradonačelnika, a 2500 za Gradsku skupštinu.

“U ostalim većim gradovima, u Rijeci, Osijeku i Splitu treba skupiti 1500 potpisa, a opet, druge su brojke za župane. U Primorsko-goranskoj županiji za župana treba 2500 potpisa, a u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj treba 3200 potpisa, ovisno o veličini jedinice područne i regionalne samouprave”, objašnjava Hojski.

Nakon toga, izborna povjerenstva imaju 48 sati za objavu pravovaljanih kandidacijskih lista i kandidatura, to znači 30. travnja, odnosno najkasnije 1. svibnja do ponoći, i nakon objave tih lista slijedi službena izborna promidžba.

I ovi izbori u jeku epidemije koronavirusa

Kao i parlamentarni izbori prošle godine, ovogodišnji lokalni izbori odvijaju se u tijeku epidemije koronavirusa.

Stoga je i ovaj put propisan epidemiološki okvir koji uključuje štandove za prikupljanje potpisa na otvorenom kao i obvezno nošenja maski na otvorenom, dva metra razmaka, korištenje dezinficijensa te nošenje vlastitih kemijskih olovaka.

Što se skupova tiče, HZJZ će s preporukama krenuti krajem travnja.
“Kako sada stvari stoje, znate da je Nacionalni stožer donio odluku koja još uvijek na snazi da je maksimalno 25 ljudi, vjerojatno će i preporuke Zavoda to pratiti, ako ne bude do tada određenih izmjena”, rekao je u RTL-u Danas.

Što ako se epdiemiološka situacija drastično pogorša?

Hojski je pojasnio što će se dogoditi ako se epidemiološka situacija drastično pogorša, odnosno postoji li mogućnost za odgodu lokalnih izbora.

“Izbore je raspisala Vlada RH sukladno Zakonu o lokalnim izborima, kada bi eventualno došlo do takvog pogoršanja stanja, onda bi na potezu bila Vlada, koja bi mogla predložiti Saboru izmjene tog zakona pa da oni eventualno odgode izbore. Zasad, koliko je DIP-u poznato, o tome nema govora”, rekao je.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.