Prkačin urnebesno zabavio cijeli Odbor, hvalio Anušića: ‘Pustit ću partizanke da se ispričaju’

Autor: N.K

U srijedu u 13 sati počela je sjednica saborskog Odbora za obranu o novom ministru obrane.

Naime, nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći, kandidat za novog ministra i potpredsjednika Vlade Ivan Anušić saslušan je na sjednici odbora.


Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi sam premijer, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti. Zanimljivo je to što su čak i politički oponenti HDZ-a zadovoljni odabirom Ivana Anušića za ministra, a mnogi smatraju kako time Andrej Plenković prikriva podbačaje svoje Vlade.

Bilo je naravno i kritika kao što je ona Karoline Vidović Krišto, ali i pohvala kakve se rijetko čuju u Saboru.

Prkačin zabavio Odbor

Saborski zastupnik Ante Prkačin nahvalio je Anušića kao nitko do sada, a u svom osebujnom stilu ispustio i još neke bisere. Njegov cijeli govor pred odborom pročitajte u nastavku.

“Nisam zadovoljan raspravama na ovom Odboru. Oporba je pretjerala politiziranjem iako je bilo dobrih govora. Radi se o izboru ministra obrane u veoma važnom trenutku. Sad mi padne na pamet, prije 30 godina sam se našao u sličnoj poziciji, ne u istoj. Dražen Budiša stvarajući koaliciju poziva i mene i nudi mi mjesto ministra obrane, ali da poradim na sebi i tako dalje.

Vidović Krišto napravila dar mar pred Anušićem: ‘I jaja na vas treba baciti, razmislite do sutra’

A ja lakonski, kako jesam, velim, Dražene: Pošto se iz obrane ne može u napad mene to ministarstvo ne zanima. Međutim, moj Ivane, kod tebe može još biti i obrane i napada. Hrvatska je u vrlo delikatnoj situaciji, ja nisam ovdje došao voditi polemičku raspravu nego iznijeti svoj stavi i svoje mišljenje. Pardon, gospodin Ostojić, koristeći svoje iskustvo i znanje od ranije održao je ozbiljan i vrlo vrijedan govor, da, Ranko, čast svaka.
Sada ću se vratiti na ono što sam htio reći, Hrvatska je u vrlo delikatnoj situaciji, Hrvatska obrana je postavljena u vremenima prije 25 godina kada je u svijetu bilo idilično stanje. Kada su Ruska federacija, NATO i SAD bili u gotovo u bratstvu i jedinstvu. To je obećavalo dugogodišnji mir, stabilnost i tako dalje. Međutim, u međuvremenu se situacija, što kažu, stubokom promijenila. Na svakom dijelu zemlje, jel tako gospodine Tabak, gdje god je moglo, kuha”, govorio je Prkačin i odjednom napravio digresiju.

Spominjao partizanke i nahvalio Ivana

“Pustit ću ja partizanke da se ispričaju, pa ću onda nastaviti”, rekao je Prkačin i počeo se smijati gledajući u lijevu stranu gdje su sjedile Urša Raukar, Sandra Benčić i Katarina Peović Vuković.

Neću biti zgloguk pa reći da je počeo treći svjetski rat, ali počeo je treći svjetski nered, sigurno. Nered je bio pred Prvi, a i Drugi svjetski rat. Rekao bih čak da je ovaj nered veći nego pred Drugi svjetski rat. Naš budući ministar se nalazi u jednoj ozbiljnoj situaciji, a meni iznimno imponira što se radi o čvrstom karakteru, stabilnoj osobi, a još mi je važnije da si nacionalno svjestan i politički izgrađen. I bilježit ću ti kao neki ovdje koliko ćeš puta reći ‘ova Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića’.
Ti ćeš svakako voditi računa o mišljenju premijera, ali premijer nije ni Bog ni faraon. Mi smo razgovarali prije godinu dana, ovo su momačka vremena, a za mene momak nije imenica nego pridjev. To se pridjevne tebi sa 50 godina kao i prije 30 godina kada si uzeo oružje u ruke i zato vodi računa da nam se dogodi ponovno da mladići uzimaju oružje u ruke, a da dva dana prije toga si učio pucati. Hrvate treba naučiti pucati i osnovnim ratnim vještinama. To je možda neka obuka ili vojni rok od dva tri mjeseca. Želim ti da budeš dobar ministar, ne samo sada šest mjeseci, nego još barem dva mandata da posložiš ministarstvo kako Bog zapovijeda”, rekao je Prkačin.

Nakon govora, Ivan Anušić je rekao kako se Prkačin i on dugo znaju i zahvalio mu se na lijepim riječima te da mu potpora u ovom trenutku puno znači.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.